Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept
Jak během chvilky upéct vláčný smetanový koláč s ořechy a rozinkami | recept. Rychlý, v jedné míse promíchaný, navíc lahodnou smetanou zvláčněný a neuvěřitelně nadýchaný. Tedy božský korpus, který hrst ořechů a rozinek přemění ve skvostný koláč.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 vajíčka
- 180 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 350 g hladké mouky
- ½ bal. prášku do pečiva
- 75 g vlašských ořechů
- 75 g rozinek
- 50 ml rumu k naložení rozinek
Krok 1
Ze všeho nejdříve naložte rozinky do rumu. Přibližně tedy hodinu před samotnou přípravou je v misce zalijte rumem tak, aby byly zcela potopené.
Krok 2
Ve vyšší nádobě vyšlehejte elektrickými metlami vajíčka do pěny.
Krok 3
K vajíčkům pak přidejte krupicový i vanilkový cukr a znovu šlehejte.
Krok 4
Do bělavého, napěněného vaječného základu přilijte smetanu pokojové teploty a naposledy důkladně prošlehejte.
Krok 5
Následně zapracujte mouku s práškem do pečiva a vymíchejte hladké hustější, ale stále lité těsto.
Krok 6
Na závěr těsto obohaťte nasekanými ořechy a naloženými rozinkami.
Do těsta lze přidat i jen nahrubo nasekanou hořkou čokoládu.
Krok 7
Vypracovaným těstem naplňte koláčovou formu a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 35–40 min. dozlatova a dokud zapíchnutá špejle do středu těsta nebudu po vytažení suchá, bez vlhkých drobečků.
Po upečení nechejte ve formě vystydnout a před podáváním dle chuti poprašte moučkovým cukrem.
- Základní korpus, tedy těsto upečené bez ořechů a rozinek nebo jen s najemno mletými ořechy, se skvěle hodí coby korpus vrstvených dortů. Stačí jej upéct v menší a vyšší formě a po vychladnutí dlouhým nožem podélně překrojit na dva až tři díly. Získáte tak krásně nadýchaný a lehký základ pro dortovou náplň.