Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány ještě světlé a hodně sladké a tak se dají použít do těsta na snídaňovou bábovku. Bábovka je rychlá, vydrží dlouho vláčná a konečnou úpravu si zvolíte sami. Bábovku lze polévat čokoládou, cukrovou polevou nebo jen pocukrovat.
Co je potřeba
200 g másla
200 g krupicového cukru
4–5 hodně zralých banánů
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
vanilka nebo vanilkový cukr
2 vejce
1
V misce utřeme odvážené změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny. Přidáme dvě celá větší vejce a vanilku nebo vanilkový cukr. Vše utřeme dohromady.
2
Banány oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Vmícháme do misky k utřeným surovinám. Můžeme je rozmačkat mačkadlem na brambory na ještě menší kousky. Promícháme.
3
Do jiné nádoby přesijeme mouku a důkladně promícháme s pečivovým práškem. Mouka se prosívá proto, aby byla bábovka nakypřená a při pečení hezky vyskočila. Mouku přidáme do mísy k ostatním surovinám a vymícháme těsto.
4
Bábovkovou formu vymažeme tuhým tukem a vysypeme moukou, strouhankou, mletými ořechy nebo kokosem. Těsto pomocí vařečky přendáme do formy a jen zhruba uhladíme. Těsto se při pečení vyrovná samo. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C asi 40 minut. Před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, jestli je bábovka pečená. Špejle musí zůstat suchá.
5
Upečenou a vyklopenou bábovku nechte vychladnout na mřížce, aby chladla i ze spodní strany. Stačí mřížka z trouby. Po vychladnutí ozdobte. Pokud budete bábovku zdobit plátky banánů, doporučuji je potřít roztokem želatiny. Banány pak nezhnědnou.
Bábovka s příchutí Earl Grey | recept. Bábovka – neexistuje moučník, na který by bylo v oběhu takové množství receptů. Bábovka je většinou rychle hoto…
Vídeňská jablková bábovka | recept. Bábovka – oblíbený a rychlý moučník. Zkusili jste někdy spočítat, kolik znáte receptů na tuto českou klasiku? Je j…
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Třešňový koláč z podmáslí | recept. Ovocné koláče k létu patří. Kdy jindy si je dopřávat, když ne teď. Postupně dozrávají různé ovocné druhy a moučník…
Banánovo-tvarohová bábovka | recept. Tuto bábovku peču především kvůli dětem. Tvaroh i banány jsou bezesporu suroviny, které mají děti velice rády. Ze…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku