Jak upéct vídeňskou jablkovou bábovku | recept
Vídeňská jablková bábovka | recept. Bábovka – oblíbený a rychlý moučník. Zkusili jste někdy spočítat, kolik znáte receptů na tuto českou klasiku? Je jich tolik, že byste klidně mohli celý rok každý víkend péci jinou. Recept níže je na tzv. „mokrou“ bábovku, žádnou dusivku. Jablka jí dodávají šťavnatost a vláčnost. Díky přídavku tvarohu vydrží bábovka několik dní jako čerstvá, budete-li mít možnost to ověřit, jestli ji dřív nesníte. Přeji mnoho úspěchů při pečení a dobrou chuť k jídlu.
Co je potřeba
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 4 celá vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 6 polévkových lžic mléka
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra
- hrst rozinek
- 4 menší jablka
- mouka a tuk na formu
Nejprve si připravíme jablka. Omyjeme je a nakrájíme i se slupkou na malé kostičky, proužky nebo nudličky. Rozinky propláchneme v rumu. Je výhodné mít naložené rozinky ve sklenici s rumem ve spíži. Hodí se do mnoha zákusků a protože se máčejí delší dobu, jsou krásně nabobtnalé a voňavé. Další jejich výhodou je, že se nepřipalují, když s nimi zdobíme třeba koláče.
Bábovku pečeme při teplotě 180 °C do zrůžovění. Troubu předem vyhřejeme. Po 40 minutách zkusíme špejlí, zda-li je upečená. Správně pečené těsto se na špejli nelepí. Jestliže se bábovka během pečení začne shora připalovat, přikryjeme ji pečicím papírem s prostřiženou dírou, aby mohla unikat pára. Bábovku krájíme až po vychladnutí. Cukrujeme podle chuti.
Diskuze k článku