Jak upéct banánovou bábovku | recept
Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány ještě světlé a hodně sladké a tak se dají použít do těsta na snídaňovou bábovku. Bábovka je rychlá, vydrží dlouho vláčná a konečnou úpravu si zvolíte sami. Bábovku lze polévat čokoládou, cukrovou polevou nebo jen pocukrovat.
Co je potřeba
- 200 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 4–5 hodně zralých banánů
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- vanilka nebo vanilkový cukr
- 2 vejce
Krok 1
V misce utřeme odvážené změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny. Přidáme dvě celá větší vejce a vanilku nebo vanilkový cukr. Vše utřeme dohromady.
Krok 2
Banány oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Vmícháme do misky k utřeným surovinám. Můžeme je rozmačkat mačkadlem na brambory na ještě menší kousky. Promícháme.
Krok 3
Do jiné nádoby přesijeme mouku a důkladně promícháme s pečivovým práškem. Mouka se prosívá proto, aby byla bábovka nakypřená a při pečení hezky vyskočila. Mouku přidáme do mísy k ostatním surovinám a vymícháme těsto.
Krok 4
Bábovkovou formu vymažeme tuhým tukem a vysypeme moukou, strouhankou, mletými ořechy nebo kokosem. Těsto pomocí vařečky přendáme do formy a jen zhruba uhladíme. Těsto se při pečení vyrovná samo. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C asi 40 minut. Před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, jestli je bábovka pečená. Špejle musí zůstat suchá.
Krok 5
Upečenou a vyklopenou bábovku nechte vychladnout na mřížce, aby chladla i ze spodní strany. Stačí mřížka z trouby. Po vychladnutí ozdobte. Pokud budete bábovku zdobit plátky banánů, doporučuji je potřít roztokem želatiny. Banány pak nezhnědnou.