Jak v sezóně upéct svěží jogurtový koláč s jahodami a rebarborou
Svěží sezonní rebarbora, která zdobí tento nadýchaný jogurtový koláč z máslově jemného a jogurtem zvláčněného těsta, dodá upečenému koláči patřičný svěží tón a delikátně tak doplní sladké jahody zakomponované v jogurtovém těstě.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete tento svěží koláč na plechu o velikosti 20×30 cm.
- 120 g másla pokojové teploty
- 180 g krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 200 g smetanového bílého jogurtu
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- + 300 g očištěné rebarbory
- + 1 konzerva kompotovaných jahod (ideálně však 150 g čerstvých jahod)
Vláčné jogurtové těsto s jahodami pak urovnejte na plech s vyššími okraji, který jste si předem vyložili pečicím papírem a zasypte očištěnou, na kousky nakrájenou sezónní rebarborou.
Takto připravený rebarborový koláč s jahodami vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 45–50 minut.
Po upečení nechejte, v tuto chvíli již nadýchaný, koláč s rebarborou a jahodami vychladnout a poté si s chutí vychutnejte jeho svěží tón.
Tipy
- Pro ještě delikátnější chuť tohoto svěžího, jogurtového rebarborového koláče nahraďte 70 g hladké mouky najemno umletými mandlemi či mandlovou moukou. Právě mandle se totiž s jahodami a rebarborou dokonale snoubí. V případě, že do jogurtově vlahého těsta zapracujete mandlovou mouku či mandle, pak vřele doporučuji posekanými mandlemi rebarborový koláč před pečením ještě posypat. Jednak tím umocníte celkový mandlový tón a jednak upečený koláč s kousky křupavých mandlí krásně vypadá.
Diskuze k článku