Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo
Domácí vegeta | recept na domácí ochucovadlo. K dochucení polévek, omáček, pokrmů čínské kuchyně a jiných jídel často sáhneme po průmyslově vyráběné ochucovací směsi. Kromě sušené zeleniny však tyto výrobky obsahují přísady, kterým se někteří rádi vyhnou. Řešením, které vám nabízím, je výroba vlastního ochucovadla, které vyjde mnohem levněji a troufám si tvrdit, že i lépe voní a chutná. Nejlepší doba na přípravu domácí vegety je právě teď, kdy je dostatek všech druhů zeleniny.
Co je potřeba
- 1 kg mrkve
- 1 kg petržele
- 1/2 kg cibule
- 1/2 kg celeru
- 1/4 kg kapusty nebo póru
- 1/2 kg kedlubnu
- 2 palice česneku
- 1 kg soli
- 1 sáček kurkumy (50 g)
- zelené bylinky dle vlastního uvážení
Do umleté nebo ustrouhané směsi přidejte kurkumu a sůl. Já používám mořskou sůl smíchanou s himalájskou (proto ta růžová barva). Klasická kamenná sůl plně dostačuje a jejím přidáním chybu neuděláte. Kurkuma dodá směsi krásnou barvu a navíc, kromě jiných pozitivních účinků na lidský organismus, příznivě ovlivňuje trávení. Zeleninu, sůl a koření rukama zlehka promíchejte. Moc nemačkejte, aby se zbytečně neuvolnila šťáva ze zeleniny.
Základní směs ochuťte zelenými bylinkami podle chuti a dostupných druhů. Hodí se nať petržele, celeru, libečku, tymián, dobromysl, rozmarýn, mateřídouška, pažitka. Zelené bylinky vložte do trouby či sušičky téměř před koncem sušení. Jemné lístky jsou usušené velmi rychle. Kdybyste bylinky sušili se zeleninou společně od začátku, ztratily by svoji vůni (vyzkoušeno).
Diskuze k článku