Co je potřeba

kuchyňské vybavení a zařízení
zavařovací sklenice
broskve, cukr

1

Broskve se svou jemnou pikantní a slabě nahořklou chutí jsou vhodné pro použití při přípravě sladkých jídel, ale právětak jsou zavařené broskve nejlepším komponentem při minutkové úpravě masa nebo ve studené kuchyni. Broskvový kompot je lehce stravitelný, osvěžující a sytící, proto je vhodné podávat jej nemocným s horečkou. Broskvový kompot chutná k masitému obědu, ale i samotný jako lehká svačina. Zavařenými broskvemi obkládáme sladké dezerty, teplé mléčné kaše a flameri. Tradičně se půlky zavařených broskví plní kuřecím salátem.

2

Klasická pomologie rozděluje broskve na plstnaté a s hladkou slupkou (nektarinky). Plstnaté broskve se dále ještě dělí na broskve pravé (s dužninou snadno oddělitelnou od pecky) a na tak zvané tvrdky (u nichž dužnina pevně lpí na pecce). K zavařování se nejvíce hodí plstnaté pravé, protože se broskve obvykle zavařují v polovinách.

3

K zavařování respektive ke konzervování ve sklenicích vybíráme broskve sice plně zralé, ale pevné. Před vložením do sklenic je oloupeme, a to i v případě, že použijeme nektarinky. Jde to snadno, jen je třeba znát prostinkou „fintu“ - broskve na jednom „pólu“ křížem nařízneme a spaříme vroucí vodou. Necháme je v ní asi dvě minuty.

4

Spařené broskve po jedné vybíráme z vody a malým ostrým nožem je loupeme. Začínáme u horní naříznuté části. Oloupanou broskev hned rozpůlíme (pomáháme si nožíkem). Až teprve rozpůlenou broskvi zbavíme nějakých vad, dopředu vyřezaná broskev se těžko půlí. Jestliže máme broskve tvrdky, vyřezáváme směrem k pecce výseče. Takto odhalenou pecku už snadno vyřízneme

5

Broskve můžeme připravit jako rychlý letní kompot k okamžité spotřebě. Oloupané broskve nakrájíme na menší kousky, zalijeme je vodou, přidáme cukr (musíme se řídit chutí podle množství a sladkosti ovoce) a buď citronovou šťávu nebo na špičku nože kyseliny citronové. Povaříme a necháme zchladnout. V ledničce vydrží dva až tři dny, ale není radno příliš dlouho kompot skladovat. Někdo přidává jako koření pár hřebíčků a kousek skořice. Staré kuchařské knihy doporučují svařit s jednou hořkou mandlí, ale ty v současné době nejsou moc k mání a chemické tresti raději nebudeme používat.

6

Pro potřebu v zimních měsících připravujeme broskvový kompot sterilizovaný v zavařovacích sklenicích. Vhodné jsou sklenice o objemu 0,7 litru (plus mínus). Sklenice i víčka předem vymyjeme a vypaříme vřelou vodou.

7

Připravíme si cukerný sirup (cukr dobře provařený s vodou). Na jeden litr vody přidáváme 350 až 500 gramů pískového (krystalového) cukru. Podle kyselosti ovoce a osobní obliby sladkého. Když bychom cukr nesvařili a sypali jej přímo do sklenic, nemusel by se rozpustit, a nebo by se po čase sice rozpustil, ale zůstal by u dna a horní část kompotu by se mohla začít kazit.

8

Na dno sklenice vložíme jednu či dvě broskvové pecky. Kompot tím získá jadrnější aroma. Jestliže připravujeme kompot pro malé děti, pecku do sklenice nevkládáme. Rozpůlené a oloupané broskve vkládáme řeznou plochou směrem ke dnu, až zaplníme celou sklenici asi dva centimetry pod okraj. Zalijeme sirupem, aby bylo ovoce ponořené. Do okraje sklenice by měl alespoň centimetr zbývat. Otřeme horní okraj od zbytků šťávy, nasadíme víčko, utáhneme je (podle typu sklenic). Broskve sterilizujme 20 až 25 minut při 80 stupních Celsia.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.9
Average: 3.9 (10 votes)