Jak uvařit rizoto z pečeného kuřete v tlakovém hrnci | recept
Rizoto s kuřecím masem | recept. U nás doma děti milují pečené kuře s vařeným bramborem. Vždycky nám půlka pečeného kuřete zbude na druhý den. Ohřívané, to není ono, a tak z té zbylé půlky dělám výborné rizoto s čerstvou strouhanou zeleninou a domácím mraženým hráškem. Dříve jsem rizoto pekla v horkovzdušné troubě, ale od té doby, co mám nový tlakový hrnec, ho dělám v něm. Vaření v tlakovém hrnci je rychlé, ušetříte za elektřinu a hlavně svůj čas.
Co je potřeba
- pečené kuře od včera (nejlépe půlka)
- 4 sáčky rýže (použila jsem dlouhozrnnou, lepší je parboiled)
- 1l vody
- 2 čajové lžičky soli
- mrkev, celer, petržel
- hrst mraženého hrášku
- 1 cibule
- polévkové koření (používám Maggi)
- 2 čajové lžičky Harmonie chuti
- 2 čajové lžičky sušeného česneku
- 1 čajová lžička grilovacího koření
- na postrouhání tvrdý sýr
Hrnec vrátíme zpět na plotnu, kterou zapneme na číslo 6, a takto necháme, dokud hrnec nezačne syčet. Hned jak začne syčet, si nastavíme minutku na 6 minut a sporák stáhneme na číslo 2 (nezapomeňte na to, jinak se vám rizoto s kuřecím masem připálí). Po šesti minutách sporák vypneme, tlakový hrnec odstavíme z plotny a takto ho necháme ještě 5 minut odpočinout. Poté opatrně vypustíme páru, sundáme víko a kuřecí rizoto vařečkou promícháme.
Hotové rizoto s kuřecím masem a zeleninou nejradši servíruji jako kopečky. Dělám to tak, že hrníček, mističku či jinou tvarově hezkou nádobu vypláchnu studenou vodou, lžící napěchuji hotové rizoto a potom opatrně obrátím na talíři jako bábovičku. :) Podáváme s kyselou okurkou nebo sterilovanou červenou řepou. Dobrou chuť!
Diskuze k článku