Jak udělat kuře na kurkumě se zeleninou | recept
Jak udělat kuře na kurkumě se zeleninou | recept. Kuře na kurkumě se zeleninou, oběd za stovku. Pro svou láci a rychlou přípravu je u nás kuře asi nejfrekventovanějším masem. Ale jak ho připravit, aby nebylo stále stejné? Změnou by mohlo být kuře na kurkumě se zeleninou. Jedná se o lehké a zdravé jídlo. Zároveň uvaříme dobrou polévku. A když jako přílohu uděláme rýži s čočkou a spočítáme náklady, zjistíme, že jsme pořídili kompletní oběd pro čtyři osoby za rovnou stovku. Nabízíme recept na kurkumové kuře se zeleninou, polévku a přílohu.
Co je potřeba
- 800 g kuřete
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 150 g žampionů
- 2 cibule
- 6 lžic oleje
- 250 g zelí
- 300 g rýže
- hrst čočky
- hrst krupice, hrst
- vajíčko
- 50 g smetany
Při nákupu kuřecího masa je výhodné vybírat stehna, která se nyní obchodně označují jako kuřecí čtvrtky. Někdy jsou tak velká, že dvě váhově postačí pro celou rodinu. Aby bylo porcování „spravedlivé“, vykostíme je. Tím zároveň získáme materiál na výtečnou kuřecí polévku. Pro nabízenou úpravu nepotřebujeme celé pláty masa, a tak se může do vykostění pustit i ten, kdo s touto činností nemá moc zkušeností.
Dvě větší kuřecí stehna opláchneme, osušíme, stáhneme z kůže a ostrým nožem odřežeme maso od kostí. Od svaloviny odřízneme i šlachy a chrupavčité svalové úpony. Kůže, kosti a všechny odřezky dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme půlku omyté, ale neoloupané cibule a dáme vařit. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, počkáme, až klesne pěna, přiklopíme poklicí a necháme jen zvolna „táhnout“.
Ořezané maso ze stehen nakrájíme na menší kousky. Oloupeme jednu cibuli, nakrájíme na hrubší kousky. Oškrábeme dvě větší mrkve (to je asi 200 g), půl mrkve odřízneme a odložíme, zbytek pokrájíme na delší hranolky. Odřízneme asi čtvrtinu větší bulvy celeru (rovněž asi 200 g), očistíme, asi pětinu kousků odložíme, zbytek pokrájíme jako mrkev. Na nudličky nakrájíme čtvrtinu hlávky bílého zelí, na plátky čtyři žampiony.
V kastrolu nebo v pánvi rozehřejeme čtyři lžíce oleje, přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak vložíme nakrájené maso, mícháme, aby se ze všech stran zatáhlo. Pak postupně přidáváme kořenovou zeleninu a nudličky zelí. Osolíme, zamícháme, stáhneme teplotu a tak na tři minuty přiklopíme, aby směs pustila vlastní šťávu. Odkryjeme, nasypeme dvě lžičky kurkumy a asi čtvrt lžičky drceného nebo mletého kmínu.
Jako poslední přisypeme žampiony. Zamícháme, přiklopíme poklicí a necháme asi tři minuty, aby i žampiony pustily šťávu. Na jiné plotýnce se vaří vývar z kostí a kůží. Přes sítko nalijeme dvě sběračky vývaru na směs, přiklopíme a při velmi nízké teplotě budeme asi 10 minut dusit. Odebranou tekutinu do vývaru doplníme a přivedeme znovu k varu.
Odvážíme a propereme 300 g rýže. Propereme plnou hrst čočky. Na dvou lžicích oleje zpěníme drobně nakrájenou půlku cibule, kterou jsme nedali do vývaru. Přisypeme rýži a čočku, zalejeme vodou (3,5 násobkem). Přivedeme k varu, trochu osolíme, pět minut prudce vaříme, pak stáhneme teplotu na 1. nebo 2. stupeň, přiklopíme a necháme 15 minut stát.
Mezitím doděláme polévku. Přes husté síto scedíme kosti a kůže (do jiného hrnce nebo do pracovní mísy a pak vrátíme do hrnce). Z kostí obereme zbytky masa a vrátíme do polévky. Jestliže o vařené kůže nikdo nestojí, vyhodíme je nebo dáme nějakému zvířeti. Na drobné kousky nakrájíme odloženou zeleninu. Stačí ji jen tak málo, vývar z kuřecích zbytků je dost silný (z kůží a chrupavek se vyvařilo hodně zdravého kolagenu).
Dochutíme solí a muškátovým květem nebo oříškem, které zvýrazňují chuť drůbežích vývarů. Asi pět minut vaříme, pak zasypeme hrstí hrubé krupice a rozklepneme jedno vejce, které ve vroucí polévce vidličkou roztrháme. Máme silnou krupicovou (někde se jí také říká „tisícová“) polévku, která nepotřebuje žádné chemické polévkové koření, jen závěrečnou „korunku krásy“ z petrželky či šnytlíku (když je máme).
Masová směs už je tak akorát. Ochutnáme, případně mírně přisolíme. Na závěr do směsi vmícháme půl kelímku sladké smetany, což je až dost. Směs je sama o sobě dostatečně zahoustlá, takže ji ničím jiným nezahušťujeme. Kuřecí směs na kurkumě podáváme s „puntíkovanou“ rýží. V kuřecí směsi s kurkumou je poměrně dost zeleniny, a tak pokrm můžeme jíst i jen bez přílohy nebo s celozrnným pečivem.
Mletá jasně žlutá kurkuma se prodává jako koření v potravinářských obchodech, a není drahá. I když je hlavní složkou kari koření, pokrm kořeněný samotnou kurkumou má jemnější, delikátnější chuť (aromatická karí směs se někomu dost brzo „přejí“ a dětem či starším lidem karí koření moc nevoní). Kurkumě, která je příbuzná zázvoru, jsou připisovány samé prospěšné účinky. Ve slovnících se uvádí, že je prokázaným antioxidantem, dále že podporuje mozkové funkce, má protizánětlivé účinky, podporuje obranyschopnost a tvorbu nových tkání, příznivě ovlivňuje psychiku a dokonce prý i omlazuje. Může se používat denně. Není na škodu si o této „zlaté bohyni“ něco přečíst.
Tipy
- Použitá zelenina je typická pro zimní období. V létě ji můžeme nahradit zeleninou sezonní: mladou brukví, květákem, zelenými fazolkami, mladým hráškem…
- Čočka do rýže není nezbytná, uvedli jsme jen jako příklad ozvláštnění stereotypní přílohy, což se dětem líbí a dospělí uvítají.
- Polévku můžeme zavařit třeba krupicovými noky nebo polévkovými těstovinami ze zásob.
Diskuze k článku