Jak v sezóně upéct svěží jogurtový koláč s jahodami a rebarborou
Svěží sezonní rebarbora, která zdobí tento nadýchaný jogurtový koláč z máslově jemného a jogurtem zvláčněného těsta, dodá upečenému koláči patřičný svěží tón a delikátně tak doplní sladké jahody zakomponované v jogurtovém těstě.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete tento svěží koláč na plechu o velikosti 20×30 cm.
- 120 g másla pokojové teploty
- 180 g krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 200 g smetanového bílého jogurtu
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- + 300 g očištěné rebarbory
- + 1 konzerva kompotovaných jahod (ideálně však 150 g čerstvých jahod)
Krok 1
Podstatou tohoto nadýchaného, svěže laděného a jogurtového koláče ze sezónní rebarbory a jahod je dobře vyšlehaný máslový základ. Proto tedy ze všeho nejdříve vyšlehejte do jemné bělavé pěny máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem.
Krok 2
Do máslové pěny poté vešlehejte jedno vajíčko po druhém, přičemž po přidání posledního vajíčka zvyšte výkon šlehače na nejvyšší otáčky, aby byl upečený rebarborový koláč patřičně nadýchaný.
Krok 3
Máslový základ nyní už jen metličkou promíchejte se smetanovým jogurtem a současně provoňte vanilkovým aroma.
Krok 4
Ve větší míse pak promíchejte sypké složky rebarborového koláče, tedy mouku s práškem do pečiva.
Krok 5
Sypkou směs následně důkladně propracujte s jogurtovo-máslovým jemným základem.
Krok 6
Do hladkého jogurtového těsta na závěr opatrně vmíchejte rozpůlené, dobře okapané jahody.
Krok 7
Vláčné jogurtové těsto s jahodami pak urovnejte na plech s vyššími okraji, který jste si předem vyložili pečicím papírem a zasypte očištěnou, na kousky nakrájenou sezónní rebarborou.
Takto připravený rebarborový koláč s jahodami vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 45–50 minut.
Po upečení nechejte, v tuto chvíli již nadýchaný, koláč s rebarborou a jahodami vychladnout a poté si s chutí vychutnejte jeho svěží tón.
- Pro ještě delikátnější chuť tohoto svěžího, jogurtového rebarborového koláče nahraďte 70 g hladké mouky najemno umletými mandlemi či mandlovou moukou. Právě mandle se totiž s jahodami a rebarborou dokonale snoubí. V případě, že do jogurtově vlahého těsta zapracujete mandlovou mouku či mandle, pak vřele doporučuji posekanými mandlemi rebarborový koláč před pečením ještě posypat. Jednak tím umocníte celkový mandlový tón a jednak upečený koláč s kousky křupavých mandlí krásně vypadá.