Jak upéct výborný banánový chlebíček vhodný i pro diabetiky | recept
Banánový chléb (chlebíček i banana bread) je druh pečiva, při jehož výrobě zpracujete přezrálé banány. Na naše zvyklosti je to spíše jakýsi moučník s těstem podobným chlebu (vlhčí, pevnější). Na banana bread podle tohoto receptu si pochutnají i diabetici. Předpis neobsahuje cukr, jen med a malé množství tuku. Přípravu a pečení zvládne každý, je to velmi jednoduché. Chlebíček vydrží dlouho vláčný a výborně chutná. Vyzkoušejte náš další fit recept z kuchařky Jíme zdravě.
Co je potřeba
- 2 banány (+1 banán navrch chleba – můžeme vynechat)
- 60 g kokosového oleje (rozpuštěného)
- 70 g medu
- 2 vejce
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 190 ml mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Banány se zařazují podle stupně zralosti do 7 skupin. V první jsou zařazeny zelené a tvrdé, do obchodů se dostanou plody ze skupiny 4 až 5 a v poslední 7. skupině jsou banány plně zralé s drobnými hnědými skvrnami na slupce. Právě takové banány budou velmi sladké a chutné, a proto si je vyberte na přípravu banánového chlebíčku. Nejprve si ale zapněte troubu na 175 °C, aby se předehřála, těsto je hotové během chvilky.
Kde se poprvé objevil recept na banana bread?
Banana bread je recept, který se začal objevovat v kuchařkách po celé Severní Americe ve 30. letech 20. století. Wikipedie uvádí dvě možné teorie jeho vzniku. Některé zdroje se přiklánějí k tomu, že banánový chléb byl vyvinut k propagaci produktů z mouky a kypřicího prášku, další zase k tomu, že banana bread začaly péct ženy během hospodářské krize.
Ať už je pravda jakákoli, banánový chléb se peče po celém světě dodnes v mnoha různých variacích.
Diskuze k článku