Jak upéct kostky s meruňkovým želé a tvarohem | recept
Kostky s meruňkovým želé a tvarohem | recept. Meruňky jsou snad nejoblíbenějším ovocem nejen k přímé konzumaci, ale i v teplé a studené kuchyni. Chuť meruňky vypěstované a uzrálé v Čechách nebo na Moravě nemá konkurenci mezi dováženými plody. Moučníky s meruňkami (broskvemi) se těší velké oblibě a (nejen) v meruňkové sezoně jich není nikdy dost. V následujícím receptu se meruňková chuť výborně doplňuje se sladkým tvarohem a čokoládou, zkuste si řezy upéci.
Co je potřeba
Na těsto:
- 6 vajec
- 60 ml vody
- 200 g krupicového cukru
- 6 lžic oleje
- 220 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
Na želé:
- 700 g meruněk
- 10 rovných polévkových lžic krupicového cukru
- šťáva z 1 citronu
- 6 polévkových lžic Maizeny (kukuřičný škrob) nebo vanička pudinku
- trochu vody na rozdělání škrobu
Na tvarohovou vrstvu:
- 4 polévkové lžíce Maizeny
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 400 ml mléka
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 150 ml smetany ke šlehání
Poleva:
- čokoláda na polevu
Žloutky z 6 vajec utřeme v misce s cukrem a olejem do pěny. Přidáme vodu, promícháme a střídavě přidáváme mouku promíchanou s pečivovým práškem a tuhý sníh, který jsme vyšlehali z 6 vaječných bílků. Hotové těsto nalijeme do tuhým tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem. Jestliže na dno plechu položíme papír na pečení, ušetříme si práci s vymazáváním a vysypáváním. Plech pak také lépe umyjeme. Korpus na kostky pečeme 25-30 minut při teplotě 170 °C. Upečený necháme vychladnout.
Meruňky očistíme a vypeckujeme. Meruňky zakapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem a rozvaříme. Do rozvařených meruněk vlijeme v malém množství vody rozmíchanou Maizenu, necháme přejít varem a odstavíme. Pro větší jemnost směs rozmixujeme. Po částečném vychladnutí nalijeme meruňkové želé na prochladlý korpus, vyrovnáme stěrkou a necháme v chladu ztuhnout.
Diskuze k článku