Jak upéct linecký koláč s dýňovo-tvarohovou nádivkou | recept
Jak upéct linecký koláč s dýňovo-tvarohovou nádivkou | recept. Sytě oranžové pyré z dýně Hokkaidó promíchané s poctivou dávkou výrazného koření, tvarohu a smetany, navíc dochucené kapkou rumu, vytvoří spolu s lineckým těstem neuvěřitelně luxusní koláč. Provoněný, vláčný, oku lahodící, prostě božský.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm
Na těsto:
- 100 g povoleného másla
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- špetka soli
Na nádivku:
- 3 vajíčka
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 400 g dýňového pyré z dýně Hokkaidó
(na toto množství stačí opravdu malá dýně)
- 120 ml smetany ke šlehání
- 0,5 dl rumu
- 100 g třtinového cukru
- 50 g nahrubo nasekaných ořechů
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 rozemleté hřebíčky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
Tipy
Dýňové pyré připravíte velice snadno a rychle. Dýni stačí nakrájet na kostky, v lehce osolené vodě uvařit doměkka a rozmixovat dohladka. Výraznější chuti dosáhnete, pokud dýni nebudete vařit, ale upečete ji v troubě. Dýňové pyré má obrovskou výhodu, že si ho můžete připravit předem a do zásoby i ve větším množství. Uskladněné v lednici vám krásně vydrží týden a možná i déle, s tím ale nemám zkušenosti.
Diskuze k článku