Jak připravit výjimečné pohoštění z pečené dýně Hokkaido a ciderové zálivky
Dýně Hokkaido, která je tak výtečná ve slaných i sladkých pokrmech, nezapře svou výjimečnost ani podávaná samostatně, například jako zde v pečené podobě, kdy uchvátí coby zajímavé pohoštění. Zvláště ve spojení s vynikající a výraznou zálivkou ze svařeného cideru a hořčice. Neobvyklá ciderová zálivka jemně nasládlou pečenou Hokkaido skvěle doplní.
Co je potřeba
- 1 dýně Hokkaido
- 2 ks červené cibule
- 250 ml jablečného cideru
- 6 lžic olivového oleje (3 lžíce na ciderovou zálivkou a 3 lžíce na pečenou Hokkaido)
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 hrst zelených bylinek (nejlépe petrželky či pažitky, případně jarní cibulky)
- sůl a pepř dle chuti
Základem a hlavní surovinou tohoto výjimečného pohoštění je výtečná dýně Hokkaido. Pečlivě ji omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlabejte semínka a neoloupanou nakrájejte na stejně široké měsíčky. Stejným způsobem nakrájejte i oloupanou červenou cibuli.
Obojí zeleninu pak vyskládejte na plech s pečicím papírem a potřete 3 lžícemi olivového oleje, osolte i opepřete. Takto vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a dýni s cibulí pečte 25–30 minut do změknutí a lehkého zezlátnutí.
Tipy
- Přidáte-li po zchladnutí do ciderové zálivky trochu medu, získáte výtečný dip, který díky své medově nasládlé chuti doplní jakýkoliv druh zeleniny, ale i maso z grilu.
Diskuze k článku