Jak připravit výjimečné pohoštění z pečené dýně Hokkaido a ciderové zálivky
Dýně Hokkaido, která je tak výtečná ve slaných i sladkých pokrmech, nezapře svou výjimečnost ani podávaná samostatně, například jako zde v pečené podobě, kdy uchvátí coby zajímavé pohoštění. Zvláště ve spojení s vynikající a výraznou zálivkou ze svařeného cideru a hořčice. Neobvyklá ciderová zálivka jemně nasládlou pečenou Hokkaido skvěle doplní.
Co je potřeba
- 1 dýně Hokkaido
- 2 ks červené cibule
- 250 ml jablečného cideru
- 6 lžic olivového oleje (3 lžíce na ciderovou zálivkou a 3 lžíce na pečenou Hokkaido)
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 hrst zelených bylinek (nejlépe petrželky či pažitky, případně jarní cibulky)
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Základem a hlavní surovinou tohoto výjimečného pohoštění je výtečná dýně Hokkaido. Pečlivě ji omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlabejte semínka a neoloupanou nakrájejte na stejně široké měsíčky. Stejným způsobem nakrájejte i oloupanou červenou cibuli.
Obojí zeleninu pak vyskládejte na plech s pečicím papírem a potřete 3 lžícemi olivového oleje, osolte i opepřete. Takto vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a dýni s cibulí pečte 25–30 minut do změknutí a lehkého zezlátnutí.
Krok 2
V průběhu pečení přiveďte na plotně k varu jablečný cider a přibližně 10 minut jej povařte, čímž cider zredukuje svůj objem asi tak na polovinu.
Krok 3
V misce současně promíchejte hořčici s balzamikovým octem a zbylým olejem.
Krok 4
Svařený ciderový koncentrát pak horký vmíchejte do připravené hořčičné směsi a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience na zálivku propojily.
Tím je ciderová zálivka hotová a připravená k přelití přes upečenou dýni a cibuli. Na závěr vše zasypejte čerstvými bylinkami.
- Přidáte-li po zchladnutí do ciderové zálivky trochu medu, získáte výtečný dip, který díky své medově nasládlé chuti doplní jakýkoliv druh zeleniny, ale i maso z grilu.