Jak upéct linecký koláč s dýňovo-tvarohovou nádivkou | recept
Jak upéct linecký koláč s dýňovo-tvarohovou nádivkou | recept. Sytě oranžové pyré z dýně Hokkaidó promíchané s poctivou dávkou výrazného koření, tvarohu a smetany, navíc dochucené kapkou rumu, vytvoří spolu s lineckým těstem neuvěřitelně luxusní koláč. Provoněný, vláčný, oku lahodící, prostě božský.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm
Na těsto:
- 100 g povoleného másla
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- špetka soli
Na nádivku:
- 3 vajíčka
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 400 g dýňového pyré z dýně Hokkaidó
(na toto množství stačí opravdu malá dýně)
- 120 ml smetany ke šlehání
- 0,5 dl rumu
- 100 g třtinového cukru
- 50 g nahrubo nasekaných ořechů
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 rozemleté hřebíčky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
Krok 1
V míse spolu důkladně propracujte veškeré suroviny na těsto. To by mělo být hladké, vláčné a nelepivé, tedy dobře zpracovatelné.
Krok 2
Těsto zabalte do potravinové folie a dejte nejméně na hodinu odležet do lednice.
Krok 3
Poté těsto rozválejte, vložte do dortové formy vyložené pečicím papírem a na několika místech propíchejte vidličkou. Takto dejte na 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 °C).
Krok 4
Čas, kdy se těsto chladí a následně předpéká, využijte k přípravě nádivky. Nejprve v míse prošlehejte vajíčka s tvarohem do hladkého krému.
Krok 5
Přidejte dýňové pyré a promíchejte.
Krok 6
Do dýňovo-tvarohového základu přilijte smetanu s rumem a přidejte cukr, ořechy, kukuřičný škrob a nezbytné voňavé koření. U skořice se nebojte přidat o špetku více než pouhou lžičku.
Krok 7
Poměrně řídkou nádivku nalijte na předpečené těsto.
Krok 8
Vložte zpět do trouby a při stejné teplotě koláč 45-50 minut dopékejte. Po upečení bude nádivka pevná a zbarvená dozlatova.
Vychladlý či ještě lépe přímo vychlazený a den odleželý dýňový koláč nakrájejte na klínky a podávejte například s trochou šlehačky.
Dýňové pyré připravíte velice snadno a rychle. Dýni stačí nakrájet na kostky, v lehce osolené vodě uvařit doměkka a rozmixovat dohladka. Výraznější chuti dosáhnete, pokud dýni nebudete vařit, ale upečete ji v troubě. Dýňové pyré má obrovskou výhodu, že si ho můžete připravit předem a do zásoby i ve větším množství. Uskladněné v lednici vám krásně vydrží týden a možná i déle, s tím ale nemám zkušenosti.