Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na snadný jogurtový moučník s pomerančovým sirupem

Jak na snadný jogurtový moučník s pomerančovým sirupem

Kontrast svěžího jogurtového těsta a sladkého pomerančového sirupu činí z tohoto snadného moučníku, moučník pro náročné. I náročné požitkáře totiž ohromí svým neskonale vláčným a svěže laděným jogurtovým těstem, které je v kontrastním sladění se sladkým, výrazně kořeněným pomerančovým sirupem opravdovým požitkem.

Co je potřeba

Snadný moučník pro náročné upečete s tímto množstvím na plechu velikém 20×25 cm

Na vláčné a svěže laděné jogurtové těsto:

  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g najemno mletých oloupaných mandlí
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 300 g bílého tučného jogurtu
  • 100 g olivového oleje
  • 80 g tekutého medu

Na sladký pomerančový sirup:

  • 2 pomeranče
  • 100–200 ml pomerančového džusu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 celá skořice
  • 3 bobkové listy

 

1

Jakkoliv se zdá tento moučník náročný, následná příprava vás přesvědčí, že se jedná o moučník opravdu snadný. A to od samého počátku, kdy ze všeho nejdříve jednoduše v míse smíchejte všechny suché suroviny obsažené v jogurtovém těstě. Tedy hrubou mouku, mleté mandle, cukr, prášek do pečiva a nezapomeňte na špetku soli.

promísení suchých surovin na jogurtové těsto
2

K promíseným sypkým surovinám vmíchejte mokré, které nenáročné jogurtové těsto dokonale zvláční. Sypkou směs tedy propracujte s vajíčky, jogurtem, olejem a tekutým medem.

Do hladka vymíchaným a jogurtově vláčným těstem poté vyplňte plech s vyšším okrajem, který jste předem vyložili pečicím papírem. Takto vložte do trouby předehřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a pečte 30–35 minut do lehkého zezlátnutí.

vmíchání mokrých surovin do sypké směsi a vypracování vláčného těsta
pečení jogurtového korpusu
3

Mezitím, co se jogurtové těsto peče v troubě, vezměte k ruce pomeranče a vymačkejte z nich veškerou šťávu. Pomerančové slupky přitom nevyhazujte.

Pomerančovou šťávu pak v kastrůlku dolijte pomerančovým džusem a to tak, aby celkové množství pomerančové šťávy činilo 300 ml. Množství pomerančového džusu se tedy odvíjí od množství vymačkané šťávy z pomerančů.

očištění pomerančů a vymačkání pomerančové šťávy
přilití pomerančového džusu
4

Pomerančovou šťávu v kastrůlku okořeňte voňavou skořicí i bobkovým listem a společně s cukrem na plotně svařte do vláčného sirupu. Výsledná konzistence pomerančového sirupu by měla být typicky sirupově táhlá.

Intenzitu pomerančového sirupu podpoříte nakrájenými kusy pomerančové kůry, které vám zbyly při odšťavnění pomeranče. Proto neváhejte a při přípravě pomerančového sirup je do kastrůlku přihoďte.

svaření pomerančové šťávy s cukrem a kořením
5

Uvařený pomerančový sirup přeceďte přes sítko, a ještě horkým v hojné míře potřete rovněž horký a z trouby právě vytažený jogurtový korpus. Ten všechen sirup nasákne a díky tomu dokonale zvláční. Po zatuhnutí bude povrch moučníku navíc krásně lesklý.

Jogurtový, sladkým pomerančovým sirupem prostoupený moučník po zchladnutí nakrájejte na dílky a ohromte i náročné strávníky.

přecezení pomerančového sirupu
potření upečeného jogurtového korpusu pomerančovým sirupem

Tipy

  • Koření přidané do sladkého pomerančového sirupu můžete obohatit či zaměnit za jiné hřejivé koření, které s pomeranči dokonale ladí. Takovým je například hřebíček, badyán ale i kardamom či muškátový oříšek.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.