Jak upéct třešňovou bublaninu s mandlemi | recept i pro diabetiky
Třešňová bublanina s mandlemi | recept i pro diabetiky. Když se řeknou třešně, představíte si léto, koupání, prázdniny a bublaninu. Třešně letos dozrály o několik týdnů dříve než v jiných letech, a tak si je můžeme dopřát už teď a to nejenom rané májovky. Nabízím vám recept na trochu jinou než klasickou bublaninu. Nahradíte-li v rozpisu řepný cukr umělým sladidlem, mohou ji i diabetici (malé množství, diabetik si musí hlídat nejen cukr ve stravě). Mám vyzkoušené sladidlo v prášku Irbis se stévií, bublanina na obrázcích je s ním.
Co je potřeba
- třešně dle uvážení
- 100 g mandlí
Na těsto:
- 160 g másla
- 4 vejce
- 400 g polohrubé mouky
- citronová kůra
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 balíčku prášku do perníku
- 200 g cukru nebo sladidla pro diabetiky v odpovídajícím množství (10 rovných čajových lžiček sladidla Irbis se stevií)
- 250 ml mléka
Pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do něj rozetřeme a povrch poklademe vypeckovanými třešněmi. Třešně posypeme mandlemi pokrájenými na tenké plátky nebo strouhanými nahrubo. Pečeme při 180 °C. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je bublanina dobře propečená – těsto se nesmí na špejli lepit. Po vychladnutí krájíme na čtverce. Na doprovodné fotografii je bublanina pečená v pekáči o rozměrech 210 x 380 mm.
Diskuze k článku