Jak připravit sladký dýňový topping se skořicí | recept
Neobyčejný dýňový topping, který uskladněný ve sklenici vydrží do dlouhé zimy. Svou neobvyklou vůní a sladkou chutí zpříjemní zimní dny, kdy u srdce zahřeje i voňavá skořice. Tato sladká, dýňově jemná a skořicí provoněná omáčka řídké marmeládové konzistence, přemění obyčejný sametový jogurt či osmažený toast v neobyčejný skvost.
Co je potřeba
- 1,5 kg očištěné a nakrájené dýně Hokkaido
- 1,5 l vody
- 1 kg krupicového cukru
- 200 g třtinového cukru
- 6 lžiček mleté skořice
- 3 celé skořice
- citronová šťáva z jednoho citronu
Krok 1
Stěžejní surovinu tohoto neobyčejného toppingu, tedy dýni Hokkaido, důkladně omyjte, rozkrojte na polovinu, vydlabejte a i s kůrou nakrájejte na menší kousky. Ve velkém hrnci pak kousky dýně zalijte vodou, do hrnce přidejte i celou skořici a přiklopené vařte do úplného změknutí cca 20 minut.
Krok 2
Po uvaření vyjměte z hrnce celou skořici a tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladké konzistence. Vodu přitom neslévejte.
Krok 3
Rozmixovanou dýňovou směs oslaďte krupicovým cukrem, provoňte mletou skořicí a chuť podpořte citronovou šťávou.
Hrnec s oslazenou dýňovou směsí vraťte zpět na plotnu a při střední teplotě odklopené pomalu vařte. Sladkou a voňavou dýňovou směs v průběhu vaření občas promíchejte.
Krok 4
Přibližně po 20 minutách vaření dýňovou směs doslaďte třtinovým cukrem, který ji dodá neobyčejně jemný karamelový tón a poté dalších 30 až 40 minut vařte. Sladká dýňová směs získá v průběhu vaření lehce táhlou marmeládovou konzistenci, která přesně odpovídá hustotě toppingu.
Krok 5
Jakmile je dýňový topping hotový, tedy táhlý a z vařečky stéká pomalu, rozlijte jej do vyčištěných sklenic a zavíčkujte. Skleničky s dýňovým toppingem skladujte v temnu a chladu, přičemž po otevření jej skladujte v lednici.
Takto připravený dýňový topping je dokonalým a neobyčejně sladce chutným ochucovadlem bílého jogurtu či tvarohu, stejně jako skvostným doplňkem dezertu připraveného z obyčejného toastu. Ten stačí jen diagonálně překrojit, v pánvi na másle osmažit a místo jeho klasického obalení v moučkovém cukru se skořicí osmažené klínky na talíři přelít tímto toppingem.
- Sladký dýňový topping lze využít i jako sirup do horkých zimních nápojů. Stačí jej v hrnečku jednoduše zalít vroucí vodou a získáte úžasný nápoj na zahřátí, který je účinnější a voňavější, nežli kdejaký obyčejný čaj. Neobyčejný šmrnc s ním také získá i horké mléčné Latte.