Jak na recepty ze zdravé brusinky | recepty
Jak na recepty ze zdravé brusinky | recepty. Brusinky jsou vzácným darem přírody. Co všechno v sobě skrývají úžasné červené bobulky, které jsou skvělou pochoutkou, ale zároveň i podpůrným lékem? Především jsou brusinky významným přírodním antioxidantem. Dále pomáhají při bakteriálním onemocnění močových cest, při kornatění tepen, jsou účinné při zažívacích a jiných potížích. Konzumace brusinek je nejlepší v syrovém nebo sušeném stavu jako rychlý zdroj energie. Přinášíme rozmanité náměty na využití brusinek.
Brusinkové opojení
Brusinky můžeme zavařovat jako kompot, nebo z nich připravit šťávy, omáčky, džusy i různé koktejly v kombinaci s jiným ovocem. Můžeme také jimi dochutit obilné kaše, műsli, jogurty, čaje. Nejčastější využití brusinek je při přípravě divočiny, jako je například srnčí ragú. Každý nemáme přístup k masu z divočiny, ale co takhle svíčková z hovězího masa s brusinkami? Tak tu asi známe všichni, a jak chutná je zbytečné komentovat. Kromě červených bobulek plodů brusinek můžeme využít také listy, které se spařují k přípravě čajů a obkladů.
Brusinkový džem
Na džem smícháme následující ingredience – přibližně 2 kg čerstvých brusinek, 350 ml vody a 70 dkg cukru, přidáme 6 ks hřebíčku (abychom jej pak nemuseli pracně vybírat, uvaříme si hřebíček v 1/2 dl vody zvlášť, vaříme jen krátce a přes malý cedník slijeme do brusinek) a 2 lžíce mleté skořice. Vše vaříme na mírném ohni až do zhoustnutí. Horký džem lijeme do vypařených sklenic a víčkujeme. Můžeme otáčet sklenky dnem vzhůru. Produkty z brusinek neplesniví, protože brusinky obsahují dostatek kyseliny citronové a benzoové, které mají konzervační účinky.
Brusinkový pohár
Dva hrnky brusinek rozdrtíme v mixéru. Svaříme hrnek cukru s vodou (1/2 dl vody), asi centimetrový plátek nastrouhaného zázvoru, šťávu z jednoho citronu a pomeranče, nastrouhanou kůru z citrusů (citrusové ovoce důkladně omyjeme a strouháme kůru jen z části ovoce). Vaříme na mírném ohni 15 minut, potom přidáme rozmixované brusinky a opět vaříme dál asi 10 minut. Odstavíme a můžeme přidat hrst celých brusinek. Po vychladnutí vyrobíme poháry – brusinkovou směsí plníme pohárové sklenky, navrch podle fantazie dáme kopeček šlehačky, posypeme strouhanou čokoládou.
Brusinková čokoláda
Rozpustíme čokoládu, do které přimícháme sušené brusinky, oříšky nebo mandle. Na pečící papír nalijeme čokoládovou směs a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme.
Brusinkový likér
Do 250 ml vody dáme 400 g omytých brusinek, přidáme 400 g cukru, 2 hřebíčky, nastrouhanou kůru z části citronu a vaříme asi hodinu. Necháme vychladnout a přidáme 400 ml rumu nebo vodky. Přelijeme do nějaké pěkné lahve.
Diskuze k článku