Jak uvařit jablečný džem se zázvorem z letních jablek | recept
Jablečný džem | recept. Začínají dozrávat letní jablka. Letní odrůdy jablek nevydrží dlouhé skladování a musejí se rychle zpracovat. Jsou velmi vhodná na přípravu povidel, džemů nebo dětských přesnídávek. Džemy děláme z jablek ještě mírně navinulých, povidla a přesnídávky z jablek zralých až přezrálých, moučných. Přezrálá moučná jablka mají výhodu nízkého obsahu vody v dužině. Výrazně se tím zkrátí doba varu. Konzervy z letních jablek si zachovávají výraznou jablečnou vůni a pěknou světlou barvu. Povidla i džemy jsou vhodné k plnění buchet i koláčů, protože neobsahují žádný průmyslově vyráběný želírovací prostředek a z buchet nevytékají.
Co je potřeba
- letní jablka
- cukr
- zázvor
- citronová šťáva
Omytá jablka překrájíme na čtvrtky a vložíme do široké nádoby. Jablka nevykrajujeme (jen červivá ano) ani neodstraňujeme slupku a jádra. Varem se z jádřince uvolní pektin, který způsobuje houstnutí výrobku. Z nezralých jablek se průmyslově pektin vyrábí. Čím zralejší plody jsou, tím nižší obsah pektinu obsahují a tím delší bude doba varu. Jablka v kastrolu lehounce podlijeme vodou a přiklopíme poklicí. Dáme vařit.
Na sítu zbydou tvrdá jádra a zbytky stopek, slupek a jadřinců. Čistou jablečnou kaši vložíme zpět do nádoby a za stálého míchání odpařujeme přebytečnou vodu. Když se kaše zahustí, je čas přidat cukr, zázvor a citronovou šťávu. Cukr přidáváme podle chuti a sladkosti jablek. Zázvor jemně nastrouháme nebo použijeme konzervovanou zázvorovou pastu. Na 1 kg jablečné kaše přidáváme 2 navršené kávové lžičky čerstvého zázvoru a šťávu z poloviny citronu.
Až dosáhnete požadované hustoty, naplňte sklenice a uzavřete uzávěrem. Pokud jste přidali dostatek cukru, který je konzervant, nemusíte zavařovat. Pokud jste si vyrobili méně sladký džem, raději ho zavařte při 80 °C po dobu 20 minut. Džem je výborný do buchet nebo jen tak na lžičku. Zázvor mu dodá pikantní aromatickou chuť.
Tipy
Tímto postupem a záměnou jablek za hrušky si uvaříte džem z hrušek a zázvoru. Je vynikající.
Diskuze k článku