Co je potřeba

  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 250 g másla nebo jiného tuku na pečení
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g polohrubé mouky na podsypávání
  • třešňová povidla nebo jinou náplň dle uvážení
  • vejce na potření
1

Z mouky, změklého, na menší kousky nakrájeného másla a tvarohu vypracujeme těsto. Tvaroh doporučuji raději v kostce, ve vaničkách bývá příliš řídký. Těsto nemusí odpočívat, lze s ním ihned pracovat. Nemáte-li čas, můžete si ho připravit dopředu a vydrží v chladničce do druhého dne. Musíte ho ale zabalit do potravinářské folie.

2

Těsto vyválejte na kuchyňské desce na tloušťku asi 2 mm. Těsto se při vyvalování na tak tenko trochu lepí, podsypávejte ho moukou. Plát pak rádlem nebo nožem rozdělte na čtverce. Velikost čtverců nechám na vašem uvážení. Do každého čtverce vložte náplň. Já používám neslazená povidla (na fotografii jsou třešňová povidla, recept naleznete zde: Jak uvařit povidla z třešní | recept). Povidla ze šátečků nevytékají (některé marmelády a džemy ano). 

3

Čtverce těsta přeložte do tvaru trojúhelníku a okraje pevně přimáčkněte. Šátečky vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení a povrch potřete rozšlehaným vajíčkem nebo jen žloutkem. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C do zezlátnutí.

4

Hotové šátečky se mohou podávat teplé i studené. Diabetik je konzumuje jen tak, ostatní mohou sypat moučkovým cukrem. Do šátečků jako náplň nemusíte dávat jen povidla, hodí se i ořechová nádivka, tvaroh, mák, jablečná směs nebo vychladlý pudink.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.88889
Average: 3.9 (9 votes)