Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z banánů a arašídového másla upéct ovesné kostky | rychlý recept

Jak z banánů a arašídového másla upéct ovesné kostky | rychlý recept

Sladce laděnou, přitom však zdravou svačinkou vám budou právě tyto pečené ovesné kostky, které svou jednoduchou a rychlou přípravou osloví a chutí i vůní po upečení oslní. Dominantní zastoupení zralých banánů a arašídového másla přemění ovesné vločky ve skvostnou pochoutku. Výživné, zdravé, přitom sladce laděné, prostě a jednoduše dokonale svačinkové.

Co je potřeba

  • 3 větší zralé banány
  • 100 g arašídového másla (arašídové máslo můžete dle chuti použít jak jemné, tak variantu s kousky arašídů
  • 30 g medu
  • 2 vajíčka
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
1

Úžasnou vůni, ale i příjemně sladkou chuť dodají pečeným ovesným kostkám kromě medu i zralé banány. Ty tedy jako první v celé jednoduché přípravě rozmačkejte vidličkou na banánové pyré, které ale nemusí být zcela jemné a hladké. Občasný kousek banánu zvýrazní banánový akcent ovesných kostek.

jednoduchá příprava banánového pyré
2

K banánovému pyré poté vmíchejte vajíčka, povolené arašídové máslo, oslaďte medem, provoňte skořicí a doplňte kypřícím práškem.

Med je možné nahradit i sladkým sirupem, jako například čekankovým či sirupem z agáve. Bezkonkurečně nejchutnější je ale sirup javorový, který se báječně doplňuje s arašídovým máslem.

přidání dalších ingrediencí potřebných k vymíchání sladce laděného, voňavého základu
3

Sladce laděné, příjemně voňavé a důkladně vymíchané těsto nakonec zahustěte ovesnými vločkami.

doplnění základu ovesnými vločkami
4

Připravené ovesné těstíčko vlijte do pečicím papírem vyložené hranaté formy o velikosti 20×20 cm (nebo 22×22 cm), a to tak, aby vrstva těsta byla 1–2 cm vysoká. Poté naplněnou formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), a pečte cca 25–30 minut.

Upečený ovesný plát nechejte ve formě zcela vychladnout a zpevnit a následně krájejte na svačinkové ovesné kostky.

Banány a ovesné vločky jsou výchozí surovinou i pro chutné sušenky podle tohoto receptu.

přenesení ovesného těstíčka do formy
krájení upečeného ovesného plátky na svačinkové ovesné kostky

Tipy

  • Místo svačinkových ovesných kostek můžete z vypracovaného těsta velice jednoduše upéct snídaňové placičky, chcete-li ovesné lívanečky. Hotové těsto stačí stejně jako lívanečky opéct na olejem vymaštěné pánvi a pak vám mohou v doplnění tvarohu či ovoce posloužit jako sytá, výživná a zdravá snídaně.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články