Jak z banánů a arašídového másla upéct ovesné kostky | rychlý recept
Sladce laděnou, přitom však zdravou svačinkou vám budou právě tyto pečené ovesné kostky, které svou jednoduchou a rychlou přípravou osloví a chutí i vůní po upečení oslní. Dominantní zastoupení zralých banánů a arašídového másla přemění ovesné vločky ve skvostnou pochoutku. Výživné, zdravé, přitom sladce laděné, prostě a jednoduše dokonale svačinkové.
Co je potřeba
- 3 větší zralé banány
- 100 g arašídového másla (arašídové máslo můžete dle chuti použít jak jemné, tak variantu s kousky arašídů
- 30 g medu
- 2 vajíčka
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
K banánovému pyré poté vmíchejte vajíčka, povolené arašídové máslo, oslaďte medem, provoňte skořicí a doplňte kypřícím práškem.
Med je možné nahradit i sladkým sirupem, jako například čekankovým či sirupem z agáve. Bezkonkurečně nejchutnější je ale sirup javorový, který se báječně doplňuje s arašídovým máslem.
Sladce laděné, příjemně voňavé a důkladně vymíchané těsto nakonec zahustěte ovesnými vločkami.
Připravené ovesné těstíčko vlijte do pečicím papírem vyložené hranaté formy o velikosti 20×20 cm (nebo 22×22 cm), a to tak, aby vrstva těsta byla 1–2 cm vysoká. Poté naplněnou formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), a pečte cca 25–30 minut.
Upečený ovesný plát nechejte ve formě zcela vychladnout a zpevnit a následně krájejte na svačinkové ovesné kostky.
Banány a ovesné vločky jsou výchozí surovinou i pro chutné sušenky podle tohoto receptu.
Tipy
- Místo svačinkových ovesných kostek můžete z vypracovaného těsta velice jednoduše upéct snídaňové placičky, chcete-li ovesné lívanečky. Hotové těsto stačí stejně jako lívanečky opéct na olejem vymaštěné pánvi a pak vám mohou v doplnění tvarohu či ovoce posloužit jako sytá, výživná a zdravá snídaně.
Diskuze k článku