Jak uvařit polévku z mladého zeleného hrášku | recept
Polévka ze zeleného hrášku chutná zejména dětem a to i těm, které luštěniny odmítají. Polévka má krémovou konzistenci, nasládlou chuť a zasytí. Podáváme ji jako svačinu nebo v kombinaci s lehkým hlavním jídlem. Hrášek obsahuje mnoho vitaminů a nerostných látek, ty se však varem ničí, proto do polévky před konzumací vložíme hrst čerstvého vyloupaného hrášku. Hrášek obsahuje také vlákninu, pomáhá při vyprazdňování, snižuje cholesterol. Je vhodný pro děti, diabetiky a těhotné ženy. Hlavní sezona hrášku právě vrcholí, nabízím proto recept na polévku.
Co je potřeba
- 500 g zeleného hrášku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 středně velká cibule
- 50 g másla
- kousek anglické slaniny nebo jiné uzeniny
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- sůl
- chléb, máslo a česnek na krutony
Hrášek vyloupeme z lusků, lusky opláchneme a použijeme je do zeleninového vývaru. Pokud nemáme možnost sehnat čerstvé hrachové lusky, koupíme mražený hrášek. Mražený hrášek se kvalitou vyrovná čerstvému, jsou v něm zachovány důležité vitaminy. V obchodě vybíráme sáček, ve kterém je hrášek pěkně sypký. Nesmíme nahmatat „sníh“ nebo si přinést domů pytlík, jehož obsah tvoří jedna velká hrouda. Taková zelenina byla špatně skladována, byl přerušen předepsaný teplotní řetězec.
Diskuze k článku