Chřest po provensálsku | recept. Pěstování chřestu má u nás dlouhou tradici, rozšířilo se koncem 17. století. Chřest se u nás pěstuje v okolí Ivančic a v Polabí, v obchodech bývá z dovozu většinou z Německa. Chřestová sezona není dlouhá a v Německu oficiálně končí 24. června. Ještě je tedy čas si tuto pochoutku dopřát. Chřest se velmi dobře uplatní i při redukční dietě, ve 100 g chřestu je jen 63 kJ.
Co je potřeba
500 g chřestu
mořská sůl
špetka cukru
kousek másla
3 stroužky česneku
bazalka
olivový olej podle potřeby
50 g Nivy
1
Při nákupu chřestu dbáme na to, abychom koupili chřest čerstvý. Stonky se nesmějí ohýbat, při pokusu o ohnutí se mají zlomit. Chřest také nemá mít poškozené nebo ulámané hlavičky. V prodeji jsou dva druhy chřestu, zelený a bílý. Oba jsou stejně chutné, liší se ve způsobu pěstování. Chřest před kuchyňským zpracováním pečlivě oloupeme, dáváme přitom pozor, abychom neulomili hlavičky. Dřevnaté konce stonků odkrojíme.
2
Očištěný chřest po několika kusech svážeme nití do svazků a uvaříme. Chřest vkládáme do vroucí vody se solí, cukrem a kouskem másla. Uvaříme doměkka, scedíme a vodu nevyléváme, použijeme ji na polévku. V době než se nám chřest uvaří, si připravíme krémovou zálivku.
3
Na zálivku utřeme prolisovaný česnek s rozmačkanou nebo strouhanou Nivou, bazalkou pokrájenou nadrobno a olivovým olejem. Zálivku šleháme tak dlouho, až se suroviny spojí v krémovou konzistenci. Uvařený chřest opatrně rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou zálivkou. Přeji dobrou chuť!
Chřestový salát s vejci | recept. Chřest je sezonní lahůdkovou zeleninou. Jeho sezona je zhruba od poloviny května do konce června. Chřest je u nás po…
Jak připravit chřest (špargl) | rady. Chřest je vytrvalá rostlina, která se pěstuje na jednom stanovišti, v tzv. hrůbcích, až 15 let. Sklízí se až tře…
Polévka ze zeleného hrášku chutná zejména dětem a to i těm, které luštěniny odmítají. Polévka má krémovou konzistenci, nasládlou chuť a zasytí. Podává…
Kedlubnová omáčka | recept. Kedlubny, zdužnatělé hlízy brukve, jsou oblíbenou zeleninou. Jsou k dispozici po celý rok v odrůdách různých velikostí. Ba…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku