Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví

Jak upéct zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví

Zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví. Linecké cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Pokud si je chcete připravit ve zdravější verzi, zkuste náš recept na zdravější linecké cukroví upečené ze špaldové mouky. Postup na zdravější linecké cukroví najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 80 g třtinového moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
  • džem na slepení a třtinový moučkový cukr na posypání
1

Linecké cukroví je u nás velmi populární, avšak jeho původ je sporný. V rakouském Linci totiž toto cukroví neznají, pečou zde pouze slavný linecký koláč, při jehož přípravě se používá jiné těsto než pro přípravu našeho lineckého cukroví.

Tradiční linecké cukroví je pečené z bílé pšeničné mouky a bílého cukru, pro přípravu zdravějšího lineckého cukroví použijte hladkou špaldovou mouku a třtinový cukr, vanilkový cukr pak můžete nahradit vanilkovým luskem.

2

A jaký je postup při přípravě zdravějšího lineckého cukroví?

Žloutky rozšlehejte s povoleným máslem, moučkovým cukrem a vnitřkem vanilkového lusku. Poté pomalu přisypávejte mouku a vypracujte rukama hladké těsto.

3

Těsto zabalte do fólie a dejte jej alespoň na hodinu (nejlépe však přes noc) odpočinout do lednice.

4

Těsto vyválejte na plát tenký zhruba 2 – 3 milimetry a vykrajujte z něj tvary. Polovině tvarů pak můžete vykrojit střed pomocí malé kruhové vykrajovačky.

5

Tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Cukroví pak pečte v troubě vyhřáté zhruba na 180 °C asi 10 – 15 minut.

6

Vychladlé cukroví slepte marmeládou, pocukrujte jej a nechte uležet.

Tipy

  • Do lineckého těsta můžete samozřejmě přidat také citronovou šťávu nebo kůru z bio citronu.
  • Ke slepení lineckého cukroví se nejlépe hodí džem s pikantnější a výraznější chutí, můžete použít rybízový, meruňkový nebo třeba rakytníkový, který má navíc velmi vysoký obsah vitamínu C. Výborná je také pomerančová marmeláda.
  • Cukroví však bude chutnat skvěle i s domácí nutelou.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.