Jak upéct zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví
Zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví. Linecké cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Pokud si je chcete připravit ve zdravější verzi, zkuste náš recept na zdravější linecké cukroví upečené ze špaldové mouky. Postup na zdravější linecké cukroví najdete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 300 g hladké špaldové mouky
- 80 g třtinového moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
- vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
- džem na slepení a třtinový moučkový cukr na posypání
Linecké cukroví je u nás velmi populární, avšak jeho původ je sporný. V rakouském Linci totiž toto cukroví neznají, pečou zde pouze slavný linecký koláč, při jehož přípravě se používá jiné těsto než pro přípravu našeho lineckého cukroví.
Tradiční linecké cukroví je pečené z bílé pšeničné mouky a bílého cukru, pro přípravu zdravějšího lineckého cukroví použijte hladkou špaldovou mouku a třtinový cukr, vanilkový cukr pak můžete nahradit vanilkovým luskem.
Tipy
- Do lineckého těsta můžete samozřejmě přidat také citronovou šťávu nebo kůru z bio citronu.
- Ke slepení lineckého cukroví se nejlépe hodí džem s pikantnější a výraznější chutí, můžete použít rybízový, meruňkový nebo třeba rakytníkový, který má navíc velmi vysoký obsah vitamínu C. Výborná je také pomerančová marmeláda.
- Cukroví však bude chutnat skvěle i s domácí nutelou.
Diskuze k článku