Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept. Navzdory široké škále borůvkových koláčů lze stále objevovat nové, jiné, zajímavější a mnohdy lepší. A přesně tak to je u této bublaniny, kde je poctivá vrstva skořicí provoněných borůvek rozpečená na výtečném palačinkovém těstě a po svém upečení chutná jako silnější vláčná palačinka se sladkou borůvkovou marmeládou.

Co je potřeba

  • 13 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • 2 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • ½ l mléka

Na dochucení:

  • 600 g borůvek
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilkový cukr
1

Do vyšší nádoby vhodné ke šlehání dejte veškeré suroviny potřebné na těsto a elektrickými metlami prošlehejte do vláčného těsta bez hrudek.

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept
2

Řídké těsto, které je konzistencí téměř totožné s palačinkovým, vlijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C).  

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept
3

Jakmile jsou okraje těsta podobné okrajům klasické palačinky a začínají se tedy lehce vysoušet, přičemž střed těsta je stále tekutý, plech vyndejte a těsto hojně zasypte borůvkami.

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept
4

Borůvky poté oslaďte vanilkovým a skořicovým cukrem a vložte zpět do trouby. Teplotu v tuto chvíli zvyšte na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) a dopékejte dalších 40-45 minut.

Po upečení nechejte vychladnout a následně servírujte například ozdobené šlehačkou.

Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept

Tipy

  • Palačinkové těsto je báječným základem i pro jiné druhy ovoce. Určitě vám zachutná s jahodami, meruňkami nebo výraznějším rybízem, u kterého ale doporučuji přidat více cukru jak do těsta, tak na posyp. Za vyzkoušení ale rovněž stojí tmavá varianta, kdy samotné těsto obarvíte kakaem a přiměřeně k tomu naředíte mlékem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.