Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept
Jak upéct borůvkovou bublaninu z palačinkového těsta | recept. Navzdory široké škále borůvkových koláčů lze stále objevovat nové, jiné, zajímavější a mnohdy lepší. A přesně tak to je u této bublaniny, kde je poctivá vrstva skořicí provoněných borůvek rozpečená na výtečném palačinkovém těstě a po svém upečení chutná jako silnější vláčná palačinka se sladkou borůvkovou marmeládou.
Co je potřeba
- 13 vrchovatých lžic hladké mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- ½ lžičky skořice
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje
- ½ l mléka
Na dochucení:
- 600 g borůvek
- 1 skořicový cukr
- 1 vanilkový cukr
Krok 1
Do vyšší nádoby vhodné ke šlehání dejte veškeré suroviny potřebné na těsto a elektrickými metlami prošlehejte do vláčného těsta bez hrudek.
Krok 2
Řídké těsto, které je konzistencí téměř totožné s palačinkovým, vlijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C).
Krok 3
Jakmile jsou okraje těsta podobné okrajům klasické palačinky a začínají se tedy lehce vysoušet, přičemž střed těsta je stále tekutý, plech vyndejte a těsto hojně zasypte borůvkami.
Krok 4
Borůvky poté oslaďte vanilkovým a skořicovým cukrem a vložte zpět do trouby. Teplotu v tuto chvíli zvyšte na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) a dopékejte dalších 40-45 minut.
Po upečení nechejte vychladnout a následně servírujte například ozdobené šlehačkou.
- Palačinkové těsto je báječným základem i pro jiné druhy ovoce. Určitě vám zachutná s jahodami, meruňkami nebo výraznějším rybízem, u kterého ale doporučuji přidat více cukru jak do těsta, tak na posyp. Za vyzkoušení ale rovněž stojí tmavá varianta, kdy samotné těsto obarvíte kakaem a přiměřeně k tomu naředíte mlékem.