Jak na domácí višňový likér | nejlepší recept
Jak na domácí višňový likér | nejlepší recept. Výroba domácího višňového likéru představuje skvělý a jednoduchý způsob, jak zužitkovat přebytek višní a uchovat si tak jejich výraznou chuť a aroma pro podzimní a zimní večery. Višňový likér se vyrábí v mnoha variantách napříč světem. Postup přípravy domácího višňového likéru je snadný, zvládne jej vyrobit opravdu každý.
Co je potřeba
Co je potřeba na 1 litr likéru:
- 1 kg omytých višní
- 400 g třtinového cukru
- 0,5 litru vodky či rumu
- 1 kousek celé skořice
- větší sklenice
Uzavřenou sklenici postavíme na teplé a slunečné místo (třeba na okenní parapet) a necháme ji zde asi 5–6 týdnů. Každý den obsah protřepeme či promícháme, aby se všechen cukr rozpustil.
Nakonec likér přecedíme přes plátýnko do čistých uzavíratelných lahví a uskladníme jej na temném a chladném místě, kde nám vydrží až 3 roky. V případě potřeby likér po scezení dosladíme.
Višňový likér podáváme vychlazený na zhruba 18 °C nebo s ledem. Hodí se i pro přípravu moučníků a dezertů.
Tipy
Višňový likér lze ochutit také hřebíčkem, celým vanilkovým luskem, kůrou z citronu či pomeranče nebo zázvorem.
Pro výrobu likéru se dá použít také brandy, žitná, višňová nebo třešňová pálenka či jiný druh tvrdého alkoholu.
Pecky ponechané v ovoci likéru dodají lehce nahořklou příchuť, pokud se jí chcete zbavit, višně před použitím vypeckujte.
Scezené višně je možné využít pro přípravu dezertů či ovocného čaje.
Diskuze k článku