Co je potřeba

  • 1 kg višní
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 l rumu
  • pětilitrová lahev s uzávěrem
1

Na likér, nebo chcete-li griotku, potřebujeme višně. Často se třešním v některých krajích říká višně, proto pozor při nákupu. Višně jsou nakyslé a nářečně se jim říká kyselky nebo vajksle. Višně otrháme od stopek a omyjeme. Stopky nevyhazujeme, usušíme je. Odvar z nich je podpůrným prostředkem při onemocnění močových cest, pomáhají vyloučit zadrženou vodu v těle. Obsahují flavonoidy a draselné soli, jsou močopudné a pomáhají zbavit se otoků nohou ve vedrech. Nálev ze stopek lehce snižuje krevní tlak.

2

Dále budeme potřebovat krystalový nebo krupicový cukr. Nevhodný je cukr moučka, obsahuje protihrudkující přísady. Z alkoholu je nejlepší rum. Chybu neuděláte s vodkou nebo konzumním lihem. Jen je pak k těmto neochuceným druhům alkoholu vhodné přidat rozpůlený vanilkový lusk, pro intenzivnější vůni a chuť.

3

Do pětilitrové lahve nasypeme višně a na ně cukr. Protřeseme, aby se cukr a višně promíchali. Pětilitrovou lahev potřebujeme proto, abychom s ní mohli občas zatřepat a promíchat její obsah bez otvírání.

4

V dalším kroku do sklenice nalijeme vámi zvolený alkohol (rum, vodku, konzumní líh), lehce vše promícháme. Následně sklenici s višněmi postavíme na okenní parapet. Alespoň část dne by měla lahev stát na slunci. Na okně ji necháme stát po dobu 6 týdnů.

5

Lahví občas potřeseme, aby se namočily i višně, které nejsou zcela ponořené. Jinak by se mohly začít kazit. Lahví postačí protřepat jednou denně. Cukr se sám rozpustí (chcete-li, můžete ho rozmíchat i vařečkou, ale není to nutné).

6

Po 6 týdnech višně klesnou ke dnu, pak likér přefiltrujeme přes husté síto a plníme do lahví. Višně nevyhazujeme, použijeme je ke zdobení zákusků, pudinků, do čaje nebo jen tak. Mohou se také obalit v čokoládě. Likér podáváme vychlazený.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (5 votes)