Jak udělat domácí višňový likér | recept
Višňový likér | recept. Domácí výroba vín a likérů má dlouhou tradici. Téměř z každého ovoce je možné vyrobit sirup do vody, víno nebo likér. Výborné likéry, vyráběné podomácku, jsou z malin, jahod, jeřabin, meruněk nebo višní. Předpis na višňový likér je velmi starý, pochází ze staročeské kuchyně. Je to typické „babské“ pití k odpolednímu kafíčku.
Co je potřeba
- 1 kg višní
- 1 kg krupicového cukru
- 1 l rumu
- pětilitrová lahev s uzávěrem
Krok 1
Na likér, nebo chcete-li griotku, potřebujeme višně. Často se třešním v některých krajích říká višně, proto pozor při nákupu. Višně jsou nakyslé a nářečně se jim říká kyselky nebo vajksle. Višně otrháme od stopek a omyjeme. Stopky nevyhazujeme, usušíme je. Odvar z nich je podpůrným prostředkem při onemocnění močových cest, pomáhají vyloučit zadrženou vodu v těle. Obsahují flavonoidy a draselné soli, jsou močopudné a pomáhají zbavit se otoků nohou ve vedrech. Nálev ze stopek lehce snižuje krevní tlak.
Krok 2
Dále budeme potřebovat krystalový nebo krupicový cukr. Nevhodný je cukr moučka, obsahuje protihrudkující přísady. Z alkoholu je nejlepší rum. Chybu neuděláte s vodkou nebo konzumním lihem. Jen je pak k těmto neochuceným druhům alkoholu vhodné přidat rozpůlený vanilkový lusk, pro intenzivnější vůni a chuť.
Krok 3
Do pětilitrové lahve nasypeme višně a na ně cukr. Protřeseme, aby se cukr a višně promíchali. Pětilitrovou lahev potřebujeme proto, abychom s ní mohli občas zatřepat a promíchat její obsah bez otvírání.
Krok 4
V dalším kroku do sklenice nalijeme vámi zvolený alkohol (rum, vodku, konzumní líh), lehce vše promícháme. Následně sklenici s višněmi postavíme na okenní parapet. Alespoň část dne by měla lahev stát na slunci. Na okně ji necháme stát po dobu 6 týdnů.
Krok 5
Lahví občas potřeseme, aby se namočily i višně, které nejsou zcela ponořené. Jinak by se mohly začít kazit. Lahví postačí protřepat jednou denně. Cukr se sám rozpustí (chcete-li, můžete ho rozmíchat i vařečkou, ale není to nutné).
Krok 6
Po 6 týdnech višně klesnou ke dnu, pak likér přefiltrujeme přes husté síto a plníme do lahví. Višně nevyhazujeme, použijeme je ke zdobení zákusků, pudinků, do čaje nebo jen tak. Mohou se také obalit v čokoládě. Likér podáváme vychlazený.