Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept. Nebývalé chuťové spojení ingrediencí v tomto čatní vás velice rychle přesvědčí, že i z nakyslé rebarbory lze vytvořit delikatesu s tolik typickou a od čatní očekávanou pikantně sladkou chutí. O tu se zde postará lehce zkaramelizovaný třtinový cukr se šťavnatými jablky a sladkým sušeným ovocem, přičemž patřičnou pikantnost čatní dodá výrazné koření a ostrý čerstvý zázvor.

Co je potřeba

  • 500 g rebarbory
  • 500 g sladších jablek
  • 300 g sušeného ovoce
  • (Toto čatní je připravené ze 100 g rozinek, 100 g švestek, 50 g datlí a 50 g meruněk)
  • 200 g cibule
  • 300 g třtinového cukru
  • 300 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 7 kuliček pepře
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ lžičky kari koření
  • špetka soli
  • cca 200 ml vody na podlití
1

V hrnci na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nasekanou cibuli a najemno nastrouhaný zázvor.

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept
2

Jakmile cibule lehce zezlátne, přilijte do hrnce vinný ocet a nechejte odklopené asi tak 5 minut na středním ohni vařit, aby silné aroma octu vyčpělo.

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept
3

Poté přisypte třtinový cukr a přidejte prolisovaný česnek, hořčičné semínko, kuličky pepře, kari i sůl a 3 minuty za stálého míchání dál vařte, dokud se cukr nerozpustí a lehce nezkaramelizuje.

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept
4

Do základu pak přidejte na malé kostičky nakrájená oloupaná jablka a nadrobno nasekané sušené ovoce. Vše společně nechejte 10-15 minut přiklopené probublávat.

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept
5

Ve chvíli, kdy se ovoce jemně rozvaří a zvláční, přidejte do hrnce na malé kousky nakrájenou rebarboru a provoňte citronovou kůrou. Vařte dalších 20 minut, aby čatní získalo typickou marmeládovou konzistenci.  V případě potřeby podlijte vodou a dle chuti doslaďte.

Horkým čatní naplňte čisté sklenice a zavíčkujte. V pokojené teplotě pak nechejte zchladnout a dále skladujte v chladu a temnu.

Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept

Tipy

  • Úžasný nádech a skvělou chuť čatní získá s červenou cibulí, která je v kombinaci se zkaramelizovaným cukrem mnohem výraznější a sladší než klasická kuchyňská cibule.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.