Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept
Jak připravit delikátní rebarborové čatní s ovocem | recept. Nebývalé chuťové spojení ingrediencí v tomto čatní vás velice rychle přesvědčí, že i z nakyslé rebarbory lze vytvořit delikatesu s tolik typickou a od čatní očekávanou pikantně sladkou chutí. O tu se zde postará lehce zkaramelizovaný třtinový cukr se šťavnatými jablky a sladkým sušeným ovocem, přičemž patřičnou pikantnost čatní dodá výrazné koření a ostrý čerstvý zázvor.
Co je potřeba
- 500 g rebarbory
- 500 g sladších jablek
- 300 g sušeného ovoce
- (Toto čatní je připravené ze 100 g rozinek, 100 g švestek, 50 g datlí a 50 g meruněk)
- 200 g cibule
- 300 g třtinového cukru
- 300 ml bílého vinného octa
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 50 g čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce hořčičných semínek
- 7 kuliček pepře
- 1 lžička citronové kůry
- ½ lžičky kari koření
- špetka soli
- cca 200 ml vody na podlití
Ve chvíli, kdy se ovoce jemně rozvaří a zvláční, přidejte do hrnce na malé kousky nakrájenou rebarboru a provoňte citronovou kůrou. Vařte dalších 20 minut, aby čatní získalo typickou marmeládovou konzistenci. V případě potřeby podlijte vodou a dle chuti doslaďte.
Horkým čatní naplňte čisté sklenice a zavíčkujte. V pokojené teplotě pak nechejte zchladnout a dále skladujte v chladu a temnu.
Tipy
- Úžasný nádech a skvělou chuť čatní získá s červenou cibulí, která je v kombinaci se zkaramelizovaným cukrem mnohem výraznější a sladší než klasická kuchyňská cibule.
Diskuze k článku