Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravý švestkový kompot | recept

Jak připravit zdravý švestkový kompot | recept

Zdravý švestkový kompot | recept. Existuje mnoho způsobů, jak zužitkovat úrodu švestek. Mezi ty nejznámější bezesporu patří výroba švestkového kompotu. V následujícím článku Vám poradíme, jak připravit zdravý švestkový kompot. Postup je opravdu velmi jednoduchý, a pokud švestky vypeckujete, vejde se jich do sklenice mnohem více. Zavařené švestky se Vám v zimním období jistě budou hodit.

Co je potřeba

  • Pevné a tvrdší švestky
  • Čisté zavařovací sklenice a víčka
  • Voda a třtinový cukr na nálev (na 1 l vody se přidává 350 g cukru)
  • Celá skořice, hřebíček, badyán, případně směs koření v pytlíčku (např. na punč či svařák)
1

Švestky jsou nejen chutné, ale představují také skvělý lék proti mnoha zdravotním neduhům. Díky velkému množství vlákniny švestky pomáhají zlepšovat trávení a proti zácpě, navíc čistí organismus, používají se proto i při detoxikačních kůrách. Ve švestkách dále nalezneme vitamíny skupiny B, vitamín E a řadu minerálů (např. vápník, hořčík, draslík, měď, zinek atd.). Švestky využijete pro léčbu dny a revmatismu, pro snížení hladiny cholesterolu, jako prevenci před vznikem kardiovaskulárních chorob a pro zvýšení odolnosti vůči stresu.

Do kompotu použijte zdravé a zralé plody, které však nejsou příliš měkké a přezrálé (ty můžete využít pro přípravu povidel nebo čatní).

Švestky jsou nejen chutné, ale představují také skvělý lék proti mnoha zdravotním neduhům. Díky velkému množství vlákniny švestky pomáhají zlepšovat trávení a proti zácpě, navíc čistí organismus, používají se proto i při detoxikačních kůrách. Ve švestkách dále nalezneme vitamíny skupiny B, vitamín E a řadu minerálů (např. vápník, hořčík, draslík, měď, zinek atd.). Švestky využijete pro léčbu dny a revmatismu, pro snížení hladiny cholesterolu, jako prevenci před vznikem kardiovaskulárních chorob a pro zvýšen
2

A jaký je postup?

Nejprve připravíme následujícím způsobem nálev: Vodu svaříme s cukrem a kořením, to poté z nálevu vyjmeme a necháme roztok vychladnout.

A jaký je postup? Nejprve připravíme následujícím způsobem nálev: Vodu svaříme s cukrem a kořením, to poté z nálevu vyjmeme a necháme roztok vychladnout.
3

Švestky omyjeme a vypeckujeme. Půlky švestek pak důkladně rovnáme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic. Nakonec švestky zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byly zcela ponořené.

Švestky omyjeme a vypeckujeme. Půlky švestek pak důkladně rovnáme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic. Nakonec švestky zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byly zcela ponořené.
4

Zavařovací sklenice dobře zavíčkujeme a kompot poté zavaříme 15 minut při teplotě cca 90 °C. Sklenice vyjmeme ihned po zavaření a necháme je vychladnout dnem vzhůru. Kompotované švestky můžete konzumovat samotné, přidat je na koláč nebo do jiného moučníku, do ovocných knedlíků, žemlovky apod.

Zavařovací sklenice dobře zavíčkujeme a kompot poté zavaříme 15 minut při teplotě cca 90 °C. Sklenice vyjmeme ihned po zavaření a necháme je vychladnout dnem vzhůru. Kompotované švestky můžete konzumovat samotné, přidat je na koláč nebo do jiného moučníku, do ovocných knedlíků, žemlovky apod.

Tipy

  • Samozřejmě můžete zavařovat i celé plody.
  • Do nálevu je možné přidat trochu rumu.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.