Jak upéct čokoládový cheesecake s lesním ovocem
Čokoládový cheesecake s lesním ovocem | recept. Pro přípravu pečeného čokoládového cheesecaku můžete využít čerstvé, právě dozrávající ostružiny nebo směs různých druhů lesního ovoce (klidně mraženého). Sladká chuť čokolády je v moučníku vyvážena nakyslým nádechem ovoce a tvarohu, proto se hodí i pro všechny, kteří nemají v oblibě příliš sladké čokoládové dezerty – množství přidaného třtinového cukru lze upravit dle potřeby.
Co je potřeba
Co je potřeba na korpus:
- 130 g máslových sušenek
- 70 g změklého másla
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Na krém budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 200 g hořké čokolády
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 200 g čerstvého či mraženého lesního ovoce
- zhruba 100 g třtinového cukru (dle kyselosti ovoce)
- 1 BIO vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa
Krok 1
Sušenky rozmixujeme a posléze k nim přidáme změklé máslo a kakao. Vše důkladně promícháme. Hmotu vmačkáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a vytvoříme rovnoměrně silné dno. Korpus necháme chvíli ztuhnout v lednici.
Krok 2
Čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme do žáruvzdorné nádoby a ve vodní lázni čokoládu rozehřejeme. Následně ji necháme mírně vychladnout.
Krok 3
Lesní ovoce nasypeme do hrnce, zasypeme ho 2 lžícemi třtinového cukru a krátce jej na mírném ohni podusíme, dokud ovoce nezměkne. Také náplň z lesních plodů necháme zchladnout.
Krok 4
V míse ušleháme vejce s tvarohem, zakysanou smetanou, kakaem, zbylým třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Nakonec do směsi vmícháme zchladlou čokoládovou a ovocnou náplň. Vše dobře promícháme.
Krok 5
Ztuhlý korpus vyjmeme z lednice, rovnoměrně na něj rozetřeme připravený krém a cheesecake poté vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme jej zhruba 45 minut.
Krok 6
Před podáváním necháme cheesecake vychladnout a případně ztuhnout několik hodin v lednici. Servírujeme jej ozdobený čerstvým či mraženým lesním ovocem a snítkou čerstvé máty. Dozdobit jej můžeme také vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Pro přípravu korpusu je možné využít kakaové nebo čokoládové sušenky, v tom případě nemusíte přidávat kakao.
Tvaroh lze nahradit mascarpone nebo ricottou.
Cheesecake můžete před podáváním přelít ještě omáčkou z lesních plodů – v tom případě rozvařte větší množství ovoce a omáčku podle potřeby doslaďte.