Jak upéct tradiční velikonoční nádivku
Jak upéct tradiční velikonoční nádivku | recept. Velikonoční nádivka nebo také hlavička z uzeného a telecího masa, s mladými kopřivami a dalšími jarními bylinkami patří neodmyslitelně k tradicím staročeských velikonočních svátků. Její příprava není vůbec těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.
Co je potřeba
350 g telecího masa
500 g uzeného masa
1 hrst čerstvých kopřiv
1 lžíce popence břečťanolistého
2 lžíce zelené petrželky
5 vajec
500 ml mléka
70 g polohrubé mouky
50 g másla
2 lžičky tymiánu
sůl
Příprava masa a kopřiv
Telecí maso přelijeme vařící vodou tak, aby bylo v hrnci úplně potopené. Vodu trochu osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut. Mladé kopřivy opláchneme, vložíme do hrnce a přelijeme je vařící vodou. Po deseti minutách scedíme.
Všechno pokrájet
Mezitím si uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Všechny zelené bylinky omyjeme a nasekáme nadrobno. Spařené kopřivy přecedíme a také jemně nasekáme. Uvařené telecí maso vyjmeme z vývaru (ten nevyhazujeme, ale schováme na polévku), necháme vychladnout a rovněž pokrájíme na kostičky.
Tipy
Pokud se vám nechce připravovat kaši, nebo toužíte po stejně zlaté nádivce, jakou vídáte v časopise, použijte místo moučného základu rohlíky. Budete jich potřebovat 6. Nakrájejte na kostky a zalijte vývarem z telecího masa. Nechte chvíli nabobtnat a pak z rohlíku lehce přebytečnou vodu vymačkejte. Dále postupujte shodně s receptem.
Diskuze k článku