Jak upéct čokoládového beránka na Velikonoce | recept
Čokoládový beránek | recept. Beránek patří mezi obřadní jídla, která se dávají světit v kostele. Beránek je v křesťanství symbol Ježíše Krista jako Vykupitele, který snímá hříchy světa. Zvyk podávat beránka na Boží hod velikonoční je velmi starý, je o něm zmínka dokonce v Bibli. Dříve se obětoval opravdu mladý beránek, ale ne každý si mohl dovolit maso. Chudší lidé proto začali péci beránka z těsta a tento zvyk se dochoval dodnes. Dnes beránka pečeme především z piškotového, třeného nebo tvarohového těsta ve formě.
Co je potřeba
- 60 g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- 130 g krupicového cukru
- 50 g kvalitního kakaa
- 140 g polohrubé mouky
- 1,5 dl mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- 80 g mletých ořechů
- sníh ze dvou bílků
- dle uvážení 30 g rozinek namočených v rumu
Nejprve si připravíme těsto na beránka. Vaječné žloutky utřeme v misce s cukrem do pěny, přidáme změklý tuk a znovu utřeme. Do vymíchaného základu přidáme plnotučný kakaový prášek, mleté ořechy, mléko a mouku smíchanou s polovinou prášku do pečiva. Vše dohromady promícháme vařečkou nebo elektrickými šlehacími metlami. Nakonec ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme do připravené směsi v misce. Lehce obracíme a vmícháváme sníh do těsta.
Moučník pečeme zvolna na spodním roštu při teplotě 170 °C. Beránek se peče v závislosti na nastavení trouby asi 45–60 minut. Po 40 minutách opatrně odstraňte horní díl formy a podle potřeby beránka dopečte. Po vyjmutí z trouby nechte beránka nějakou dobu chladnout, teprve pak ho vyklepněte z formy. Před vyklepnutím můžete příborovým nožem po obvodu uvolnit těsto od okrajů.
Tipy
Množství surovin v receptu je na malou formu. Na větší si znásobte množství. Když vám těsto zbyde, upečte ho v jiných malých formičkách nebo ho rozprostřete na plech a po upečení stočte do rolády.
Diskuze k článku