Jak upéct mazanec z bramborového těsta | recept
Mazanec z bramborového těsta | recept. Netradiční mazanec z bramborového těsta vydrží hodně dlouho vláčný. Jeho příprava je rychlá, nenechává se dlouho kynout, peče se pár minut po zadělání. Jediná jeho nevýhoda je, že se těsto rádo rozjíždí a bochánek je pak nízký. Zabrání se tomu tak, že utvořený bochánek dáte do obruče z dortové formy. Mazanec musí mít průměr menší, než je průměr formy. Tím jak v troubě nabyde, vyplní celou obruč, bude mít hezký tvar a půjde lehce vyjmout. Mazanec z uvedeného množství ingrediencí je do povolené obruče formy o průměru 26 cm. Do těsta se nepřidává vejce, není to chyba v rozpisu.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g strouhaných vařených brambor
- 70 g másla
- 70 g cukru
- 250 ml mléka
- 1 kostka (42 g) droždí
- špetka soli
- hrst vlašských ořechů
- trochu rozinek
- 1 lžíce rumu
- trochu muškátového ořechu
- kousek mletého badyánu
- vejce na potření
V míse promíchejte mouku se špetkou soli, kořením a nastrouhanými brambory. Velmi dobře vše promíchejte, dejte si opravdu záležet, ať se vám mazanec povede. Přidejte nakrájené ořechy, rozinky s rumem a změklé, na lístečky pokrájené máslo. Pokud budete těsto zpracovávat v robotu, máslo předem rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Rozinky před použitím spařte horkou vodou, nebo namočte na chvilku do rumu. Přilijte kvásek a vypracujte těsto.
Z těsta ihned vymodelujte vlhkýma rukama bochánek a položte ho na plech vyložený papírem na pečení. Nechte asi 10 minut odpočinout. Pak potřete rozšlehaným vejcem a chcete-li mít mazanec hezky vysoký, položte na plech obruč z dortové formy (viz ilustrační fotografie). Mazanec pečte 10 minut při teplotě 200 °C, pak teplotu snižte na 170 °C a dopékejte. Těsto vyskočí a vyplní celý kruhový prostor. Před vyjmutím z trouby se přesvědčete špejlí, je-li těsto propečené. Špejle po vytažení musí zůstat suchá.
Diskuze k článku