Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na smetanově jemný marcipánový likér s bílou čokoládou

Jak na smetanově jemný marcipánový likér s bílou čokoládou

Krémový, smetanově jemný a v chuti i barvě neodolatelný. Sladce laděné spojení mandlového marcipánu s bílou čokoládou, k tomu navíc prolnuté jemnou smetanou ke šlehání, je pak v kontextu s nezbytným alkoholem opravdu neodolatelným likérem.

Co je potřeba

  • 120 g mandlového marcipánu
  • 150 bílé čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 250 ml rumu s mandlovou příchutí
  • ½ lžičky mandlového aroma na umocnění mandlového nádechu
1

Přípravu smetanově jemného marcipánového likéru začněte nastrouháním mandlového marcipánu na jemném struhadle a společně s nalámanou bílou čokoládou a jemnou smetanou ke šlehání jej ve větší kovové misce vložené do vodní lázně pomalu na mírném ohni rozpouštějte. Směsí pomalu, ale stále míchejte, a to až do úplného propojení smetany, marcipánu a čokolády. Buďte trpěliví, marcipán se rozpouští o něco déle než čokoláda, ale stálým mícháním se nakonec rozpustí a spojí s ostatním ingrediencemi.

příprava surovin potřebných do smetanově jemného, sladce laděného základu marcipánového likéru
2

Jakmile jsou sladce laděné ingredience rozpuštěné, odeberte z kovové misky pár lžic smetanově jemné směsi stranou a částečně zchladlou ji pak tenkým pramínkem přilévejte a současně metličkou zašlehávejte k rozmíchaným žloutkům pokojové teploty.

odebrání části smetanově jemného základu do misky stranou
postupné přilévání smetanově jemného základu do rozmíchaných žloutků
3

Žloutkovou směs pak metličkou pomalu vmíchejte do smetanově jemného, a ne zcela horkého základu v kovové misce a vše společně na mírném ohni 2–3 minuty prohřívejte, přičemž metličkou stále míchejte.

zašlehávání vaječné směsi zpět do kovové misky se smetanově jemným základem
4

Kovovou misku následně vyjměte z vodní lázně a do smetanově jemného, sladce laděného zakladu přilijte patřičné množství rumu s mandlovou příchutí, kdy jeho lehký mandlový nádech podpořte kapkou mandlového aroma.

doplnění marcipánového likéru alkoholem
5

Takto připravený smetanově jemný marcipánový likér doladěný sladkou bílou čokoládou rozlijte do čistých lahví a uskladněte v lednici, kde jej nechejte alespoň den odležet. Zpočátku je znatelnější čokoládový tón, který však po delším uležení ustupuje a do popření vystupuje mandlový nádech.

Před podáváním likér důkladně v lahvi promíchejte.

rozlití marcipánového likéru do lahví k uskladnění

Tipy

  • Náležitý mandlový akcent tohoto smetanově jemného marcipánového likéru podpoříte nezaměnitelným mandlovým likérem Amaretto, přidaným namísto uvedeného rumu.  Marcipánový likér připravený s mandlovým Amarettem bude vzhledem k jeho nižšímu procentu alkoholu ještě jemnější, a díky výrazné mandlové chuti ještě autentičtější, mandlovější. 
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.