jaktak.cz

Jak na smetanově jemný marcipánový likér s bílou čokoládou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Krémový, smetanově jemný a v chuti i barvě neodolatelný. Sladce laděné spojení mandlového marcipánu s bílou čokoládou, k tomu navíc prolnuté jemnou smetanou ke šlehání, je pak v kontextu s nezbytným alkoholem opravdu neodolatelným likérem.

Co je potřeba

  • 120 g mandlového marcipánu
  • 150 bílé čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 250 ml rumu s mandlovou příchutí
  • ½ lžičky mandlového aroma na umocnění mandlového nádechu

Krok 1

Přípravu smetanově jemného marcipánového likéru začněte nastrouháním mandlového marcipánu na jemném struhadle a společně s nalámanou bílou čokoládou a jemnou smetanou ke šlehání jej ve větší kovové misce vložené do vodní lázně pomalu na mírném ohni rozpouštějte. Směsí pomalu, ale stále míchejte, a to až do úplného propojení smetany, marcipánu a čokolády. Buďte trpěliví, marcipán se rozpouští o něco déle než čokoláda, ale stálým mícháním se nakonec rozpustí a spojí s ostatním ingrediencemi.

Krok 2

Jakmile jsou sladce laděné ingredience rozpuštěné, odeberte z kovové misky pár lžic smetanově jemné směsi stranou a částečně zchladlou ji pak tenkým pramínkem přilévejte a současně metličkou zašlehávejte k rozmíchaným žloutkům pokojové teploty.

Krok 3

Žloutkovou směs pak metličkou pomalu vmíchejte do smetanově jemného, a ne zcela horkého základu v kovové misce a vše společně na mírném ohni 2–3 minuty prohřívejte, přičemž metličkou stále míchejte.

Krok 4

Kovovou misku následně vyjměte z vodní lázně a do smetanově jemného, sladce laděného zakladu přilijte patřičné množství rumu s mandlovou příchutí, kdy jeho lehký mandlový nádech podpořte kapkou mandlového aroma.

Krok 5

Takto připravený smetanově jemný marcipánový likér doladěný sladkou bílou čokoládou rozlijte do čistých lahví a uskladněte v lednici, kde jej nechejte alespoň den odležet. Zpočátku je znatelnější čokoládový tón, který však po delším uležení ustupuje a do popření vystupuje mandlový nádech.

Před podáváním likér důkladně v lahvi promíchejte.

  • Náležitý mandlový akcent tohoto smetanově jemného marcipánového likéru podpoříte nezaměnitelným mandlovým likérem Amaretto, přidaným namísto uvedeného rumu.  Marcipánový likér připravený s mandlovým Amarettem bude vzhledem k jeho nižšímu procentu alkoholu ještě jemnější, a díky výrazné mandlové chuti ještě autentičtější, mandlovější. 

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-smetanove-jemny-marcipanovy-liker-s-bilou-cokoladou.html