Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat jáhlové rizoto | recept

Jak udělat jáhlové rizoto | recept

Jáhly (loupané proso), patřící k prastarým plodinám, a v nedávné době trochu opomíjené, zaznamenávají v české kuchyni slavný návrat. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá, ale hlavně, jáhly jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Obsahují velký zdroj minerálních látek. Připravte si jáhlové rizoto, které bude nejen chutnat, ale i prospěje zdraví. V tomto jednoduchém receptu předkládáme jáhlové rizoto se zeleninou. Ale pokud dáváte přednost třeba kuřecímu masu, není problém dušené maso nakrájené na kousky do jáhlového rizota přidat.

Co je potřeba

  • 1 hrnek jahel
  • 2 až 3 mrkve
  • 3 růžičky brokolice či květáku
  • 1 pastinák nebo petržel
  • několik ředkviček
  • kukuřice
  • hrášek či fazolové lusky
  • malou cibuli
  • 500 ml vody
  • sůl
  • bylinky, paprika, petržel a cherry rajčata na ozdobu
1

Jáhly trochu přebereme, případně odstraníme zrníčka, která se nám zdají špatná a prohlédneme, zda tam nejsou náhodné kamínky. Množství jahel, které chceme použít, nasypeme do síta a přelijeme vařící vodou. Můžeme je spařit ještě jednou, abychom odstranili případnou hořkost ze slupek.

Jak udělat jáhlové rizoto | recept
2

Jáhly vyklopíme ze síta do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme koření, podle chuti osolíme, raději nejdřív méně a dáme mírným plamenem vařit. Přikryjeme pokličkou a raději nemícháme. Vaříme asi jen 10 minut. Jedna varianta je, že na povrch jáhel poklademe nakrájenou zeleninu a dusíme pod pokličkou ještě dalších 10 minut, až se všechna voda vsákne a vypaří.

Jak udělat jáhlové rizoto | recept
3

Další varianta je, že si očištěnou a pokrájenou zeleninu podusíme a osmahneme na cibulce a pak ji smícháme s hotovými jáhly. Zeleninu s jáhly opatrně, zlehka promícháme vařečkou, omastíme lžičkou kvalitního oleje nebo máslem a servírujeme na talíře. Můžeme obložit čerstvou zeleninou, ředkvičkou nebo předpěstovanými bylinkami. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.