Jak udělat jáhlové rizoto | recept
Jáhly (loupané proso), patřící k prastarým plodinám, a v nedávné době trochu opomíjené, zaznamenávají v české kuchyni slavný návrat. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá, ale hlavně, jáhly jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Obsahují velký zdroj minerálních látek. Připravte si jáhlové rizoto, které bude nejen chutnat, ale i prospěje zdraví. V tomto jednoduchém receptu předkládáme jáhlové rizoto se zeleninou. Ale pokud dáváte přednost třeba kuřecímu masu, není problém dušené maso nakrájené na kousky do jáhlového rizota přidat.
Co je potřeba
- 1 hrnek jahel
- 2 až 3 mrkve
- 3 růžičky brokolice či květáku
- 1 pastinák nebo petržel
- několik ředkviček
- kukuřice
- hrášek či fazolové lusky
- malou cibuli
- 500 ml vody
- sůl
- bylinky, paprika, petržel a cherry rajčata na ozdobu
Jáhly vyklopíme ze síta do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme koření, podle chuti osolíme, raději nejdřív méně a dáme mírným plamenem vařit. Přikryjeme pokličkou a raději nemícháme. Vaříme asi jen 10 minut. Jedna varianta je, že na povrch jáhel poklademe nakrájenou zeleninu a dusíme pod pokličkou ještě dalších 10 minut, až se všechna voda vsákne a vypaří.
Další varianta je, že si očištěnou a pokrájenou zeleninu podusíme a osmahneme na cibulce a pak ji smícháme s hotovými jáhly. Zeleninu s jáhly opatrně, zlehka promícháme vařečkou, omastíme lžičkou kvalitního oleje nebo máslem a servírujeme na talíře. Můžeme obložit čerstvou zeleninou, ředkvičkou nebo předpěstovanými bylinkami. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.
Diskuze k článku