Co je potřeba

  • 3 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g krůtích prsou (lze nahradit kuřecími)
  • asi 300 ml vody či vývaru na podlití
  • 1 balení smetany na vaření (případně rostlinné smetany či kokosového mléka)
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • sůl, pepř, hrst čerstvé bazalky
1

Bazalka dodá jídlu nejen skvělou chuť a vůni, ale také prospívá lidskému organismu. Mimo jiné zlepšuje trávení, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, uklidňuje nervový systém a používá se i proti nespavosti.

2

Krůtí prsa nakrájíme na malé plátky, které osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej či máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

3

Posléze přidáme krůtí medailonky a zprudka je opečeme z obou stran. Vše zalijeme vodou či vývarem a necháme pod pokličkou dusit do změknutí masa.

4

Směs poté zjemníme a zahustíme smetanou, ve které jsme předem důkladně rozmíchali špaldovou mouku. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Pánev odstavíme z plotny a do omáčky nakonec vmícháme pokrájenou čerstvou bazalku.

5

Krůtí medailonky s bazalkovou omáčkou podáváme s těstovinami či brambory a čerstvou zeleninou. Na talíři pokrm dozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Tipy
  • Místo klasické bazalky použijte klidně citronovou. Hodí se zejména k dochucení pokrmů středomořské kuchyně, ryb, omáček a salátů.
  • Do omáčky je možné přidat i strouhaný parmezán či jiný sýr. Ochutit ji můžete trochou kvalitního bílého vína.
  • Pokud chcete dosáhnout jemnější konzistence omáčky, vyndejte maso a rozmixujte ji ponorným mixérem.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno