Jak připravit krůtí medailonky s bazalkovou omáčkou | recept
Krůtí medailonky s bazalkovou omáčkou | recept. Pokud máte rádi chuť čerstvé bazalky, určitě oceníte náš recept na krůtí medailonky s bazalkovou omáčkou. Tento pokrm, který se hodí jako oběd i večeře, připravíte během chvíle a jistě si na něm pochutná celá rodina. Postup přípravy krůtích medailonků naleznete na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 3 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g krůtích prsou (lze nahradit kuřecími)
- asi 300 ml vody či vývaru na podlití
- 1 balení smetany na vaření (případně rostlinné smetany či kokosového mléka)
- 2 lžíce špaldové mouky
- sůl, pepř, hrst čerstvé bazalky
Krok 1
Bazalka dodá jídlu nejen skvělou chuť a vůni, ale také prospívá lidskému organismu. Mimo jiné zlepšuje trávení, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, uklidňuje nervový systém a používá se i proti nespavosti.
Krok 2
Krůtí prsa nakrájíme na malé plátky, které osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej či máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Krok 3
Posléze přidáme krůtí medailonky a zprudka je opečeme z obou stran. Vše zalijeme vodou či vývarem a necháme pod pokličkou dusit do změknutí masa.
Krok 4
Směs poté zjemníme a zahustíme smetanou, ve které jsme předem důkladně rozmíchali špaldovou mouku. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Pánev odstavíme z plotny a do omáčky nakonec vmícháme pokrájenou čerstvou bazalku.
Krok 5
Krůtí medailonky s bazalkovou omáčkou podáváme s těstovinami či brambory a čerstvou zeleninou. Na talíři pokrm dozdobíme lístky čerstvé bazalky.
- Místo klasické bazalky použijte klidně citronovou. Hodí se zejména k dochucení pokrmů středomořské kuchyně, ryb, omáček a salátů.
- Do omáčky je možné přidat i strouhaný parmezán či jiný sýr. Ochutit ji můžete trochou kvalitního bílého vína.
- Pokud chcete dosáhnout jemnější konzistence omáčky, vyndejte maso a rozmixujte ji ponorným mixérem.