Jak si doma udělat mandlovou fetu z tofu | recept pro vegany
Jak si doma udělat mandlovou fetu z tofu | recept pro vegany. Patříte mezi vegany nebo ze zdravotních důvodů nemůžete ve stravě přijímat mléko? Pak jistě víte, že nabídka v obchodech, i když se hodně zlepšila, je omezená. Určitě vám přijde vhod recept na sýr typu fety, tentokrát z mandlí. Mandle můžete zaměnit za slunečnicová semínka, sýr bude zase trošku jiný, ale také skvělý. Veganskou fetu přidávejte do zeleninových salátů nebo těstovin.
Co je potřeba
- 1 hrnek (250 ml) loupaných mandlí
- 370 g tvrdého tofu
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 3 lžíce nálevu ze zelených oliv
- 2 lžičky rýžového octa
- 1 lžička mořské soli
- 1/4 lžičky prášku ze sušené cibule (lze vynechat)
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- špetka sušeného oregana
- 2 lžičky agar agaru
Všechny předepsané ingredience společně rozmixujte do krémové hmoty. Směs ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte. Musí to být více kyselé, než byste si představovali výslednou chuť. Po následném zahřátí se kyselá chuť zmírní. Promixujte důkladně, dokud nebude směs krémová, nadýchaná a jen mírně zrnitá.
Sýr přemístěte do vhodné formy, povrch uhlaďte a nechte asi 15 minut chladnout. Pak zakryjte potravinovou folií a nechte alespoň 3 hodiny chladit nebo ještě lépe přes noc. Chuť bude po odležení výraznější.
Sýr uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu nejvýše 5 dní. Můžete ho i zmrazit, před použitím nechte přes noc rozmrznout v chladničce.
Diskuze k článku