Jak na zapečenou zeleninu se smetanou a parmazánem | recept
Jak na zapečenou zeleninu se smetanou a parmazánem | recept. Nesmírně elegantní gratin z barevných kusů nasládlé zeleniny, která se ve spojení s aromatickým sýrem, jemnou smetanou a výrazným kořením stane delikatesou vhodnou coby předkrm, ale i jako lehká večeře.
Co je potřeba
- 4 kořenové petržele
- 1–2 batáty
- 4 větší červené řepy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g čerstvého smetanového sýru (žervé, Lučina)
- 60 g najemno nastrouhaného parmazánu (dle chuti i více)
- 4 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky granulovaného sušeného česneku
- sůl a čerstvě drcený pepř k dochucení
- olej na vymazání zapékací mísy
Poté zeleninu vyskládejte do olejem vymazané zapékací mísy a rovnoměrně zalijte dalšími 100 ml smetany, ochuťte 2 lžičkami tymiánu, osolte, opepřete a posypte druhou polovinou parmazánu.
Kousky zeleniny můžete do mísy esteticky vyskládat v řadách, nebo si ušetřit čas a zeleninu jednoduše do mísy nasypat a jen urovnat.
Tipy
Gurmáni mohou tento gratin připravit s gorgonzolou. Výsledná chuť je s ní ještě intenzivnější a rovněž i vůně aromatičtější. Pikantnost také podpoří 2 stroužky česneku použité místo česneku sušeného.
Diskuze k článku