Jak připravit kapustové placičky| recept ze zeleniny
Jak připravit kapustové placičky| recept ze zeleniny. Smažené placičky z kapusty jsou velmi chutné a oblíbené i u malých dětí, kterým třeba jiné pokrmy z kapusty nechutnají. Připravíte je snadno a budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí. Vhodnou přílohou pak mohou být vařené či jinak upravené brambory, bramborová kaše i čerstvé pečivo – placičky poslouží i jako zdravější alternativa mletého masa při přípravě hamburgerů.
Co je potřeba
- 1 středně velká hlávka kapusty
- 2 – 3vejce
- 1 kus staršího pečiva
- 3 stroužky česneku
- hladká špaldová mouka a kukuřičná strouhanka dle potřeby
- sůl, pepř
- majoránka nebo jiné bylinky (hodí se např. bazalka, rozmarýn či oregano)
- mléko dle potřeby (kravské či rostlinné)
- olej nebo jiný vhodný tuk na smažení – ghí či sádlo
Následně kapustu scedíme a necháme okapat. Do mixéru vložíme uvařenou kapustu, přidáme vejce, mlékem nasáklé pečivo, prolisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky. Vše rozmixujeme do hladka a poté směs zahustíme trochou špaldové mouky a kukuřičné strouhanky, aby konzistencí připomínala trochu hustější těsto na bramboráky.
Na pánvi rozpálíme tuk na smažení a postupně do pánve vléváme pomocí naběračky připravené těsto a z obou stran smažíme dozlatova placičky o velikosti lívanců. Po usmažení placičky položíme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej.
Placičky jsou výborné teplé i za studena. Lze k nim podávat domácí tatarskou omáčku nebo omáčku ze zakysané smetany, bílého jogurtu, soli a česneku.
Tipy
Placičky můžeme obdobně připravit i z jiných druhů zeleniny – např. ze špenátu, mangoldu, kadeřávku, apod.
Diskuze k článku