Jak si doma udělat mandlovou fetu z tofu | recept pro vegany
Jak si doma udělat mandlovou fetu z tofu | recept pro vegany. Patříte mezi vegany nebo ze zdravotních důvodů nemůžete ve stravě přijímat mléko? Pak jistě víte, že nabídka v obchodech, i když se hodně zlepšila, je omezená. Určitě vám přijde vhod recept na sýr typu fety, tentokrát z mandlí. Mandle můžete zaměnit za slunečnicová semínka, sýr bude zase trošku jiný, ale také skvělý. Veganskou fetu přidávejte do zeleninových salátů nebo těstovin.
Co je potřeba
- 1 hrnek (250 ml) loupaných mandlí
- 370 g tvrdého tofu
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 3 lžíce nálevu ze zelených oliv
- 2 lžičky rýžového octa
- 1 lžička mořské soli
- 1/4 lžičky prášku ze sušené cibule (lze vynechat)
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- špetka sušeného oregana
- 2 lžičky agar agaru
Krok 1
Začněte tím, že si spaříte a oloupete mandle. Oloupané mandle vložte do misky a zalijte horkou, ale ne vroucí, vodou. Nechte je hodinu namáčet, pak je sceďte a osušte.
Krok 2
Všechny předepsané ingredience společně rozmixujte do krémové hmoty. Směs ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte. Musí to být více kyselé, než byste si představovali výslednou chuť. Po následném zahřátí se kyselá chuť zmírní. Promixujte důkladně, dokud nebude směs krémová, nadýchaná a jen mírně zrnitá.
Krok 3
Do směsi přidejte agar agar a důkladně ho zapracujte. Přendejte hmotu do nádoby, ve které ji budete za stálého šlehání vařit při mírné teplotě. Asi za 3–4 minuty směs zhoustne. Jakmile dosáhnete bodu varu, vařte ještě 30 sekund a ihned odstavte.
Krok 4
Sýr přemístěte do vhodné formy, povrch uhlaďte a nechte asi 15 minut chladnout. Pak zakryjte potravinovou folií a nechte alespoň 3 hodiny chladit nebo ještě lépe přes noc. Chuť bude po odležení výraznější.
Sýr uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu nejvýše 5 dní. Můžete ho i zmrazit, před použitím nechte přes noc rozmrznout v chladničce.