Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ty nejlepší kakaové muffiny se smetanovou náplní | recept

Jak upéct ty nejlepší kakaové muffiny se smetanovou náplní | recept

Muffin je druh pečiva malých rozměrů a je určen ke konzumaci jednou osobou. Muffiny se pečou v různých variantách a základní těsto se může obohatit o libovolnou přísadu (ovoce, ořechy). Často se pečou i plněné čokoládou, krémem nebo pudinkem. Upečené muffiny se podávají bez polevy, někdy jen poprášené moučkovým cukrem. Pečivo stejného tvaru, ale ozdobené krémem či polevou, které se někdy nesprávně označuje jako muffin, se jmenuje cupkakes a peče se především ke slavnostním příležitostem. Kakaové muffiny se smetanovým krémem podle následujícího snadného receptu se hodí na snídani, svačinu i jako občerstvení třeba na výlet.

Co je potřeba

Uvedené množství postačí na 6 kousků

Těsto:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky stevie nebo medu
  • 230 ml mléka
  • 30 ml oleje

Náplň:

  • 200 g smetanového sýru
  • 2 lžičky medu

 

1

Promíchejte celozrnnou špaldovou mouku s holandským kakaem a kypřícím práškem na pečení. V misce vyšlehejte práškovou stevii s mlékem a olejem a přidejte suchou směs. Vypracujte těsto.

Náplň do muffinů připravíte důkladným prošleháním smetanového sýru a tekutého medu.

těsto na muffiny a smetanová náplň
2

Připravte si košíčky na muffiny. Do každé formičky vložte papírový košíček (nebo vymažte tukem a vysypejte moukou). Na dno vložte lžíci kakaového těsta, pak lžíci náplně a nahoru další lžíci těsta. Stejně naplňte všechny košíčky.

muffiny před vložením do trouby
3

Muffiny vložte do předehřáté trouby a při teplotě 165–175 °C je pečte přibližně 15–20 minut.

Tento a další recepty najdete v kuchařce Jíme zdravě, která by rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně. Neváhejte, k dispozici jsou poslední kusy.

 

upečené muffiny

Tipy

Místo papírového košíčku můžete formu na muffiny vyložit čtvercem papíru na pečení tak, aby rohy papíru přesahovaly výšku formy. Upečený kousek pak snadno vyjmete.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.