Jak upéct ty nejlepší kakaové muffiny se smetanovou náplní | recept
Muffin je druh pečiva malých rozměrů a je určen ke konzumaci jednou osobou. Muffiny se pečou v různých variantách a základní těsto se může obohatit o libovolnou přísadu (ovoce, ořechy). Často se pečou i plněné čokoládou, krémem nebo pudinkem. Upečené muffiny se podávají bez polevy, někdy jen poprášené moučkovým cukrem. Pečivo stejného tvaru, ale ozdobené krémem či polevou, které se někdy nesprávně označuje jako muffin, se jmenuje cupkakes a peče se především ke slavnostním příležitostem. Kakaové muffiny se smetanovým krémem podle následujícího snadného receptu se hodí na snídani, svačinu i jako občerstvení třeba na výlet.
Co je potřeba
Uvedené množství postačí na 6 kousků
Těsto:
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g holandského kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky stevie nebo medu
- 230 ml mléka
- 30 ml oleje
Náplň:
- 200 g smetanového sýru
- 2 lžičky medu
Promíchejte celozrnnou špaldovou mouku s holandským kakaem a kypřícím práškem na pečení. V misce vyšlehejte práškovou stevii s mlékem a olejem a přidejte suchou směs. Vypracujte těsto.
Náplň do muffinů připravíte důkladným prošleháním smetanového sýru a tekutého medu.
Připravte si košíčky na muffiny. Do každé formičky vložte papírový košíček (nebo vymažte tukem a vysypejte moukou). Na dno vložte lžíci kakaového těsta, pak lžíci náplně a nahoru další lžíci těsta. Stejně naplňte všechny košíčky.
Muffiny vložte do předehřáté trouby a při teplotě 165–175 °C je pečte přibližně 15–20 minut.
Tento a další recepty najdete v kuchařce Jíme zdravě, která by rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně. Neváhejte, k dispozici jsou poslední kusy.
Tipy
Místo papírového košíčku můžete formu na muffiny vyložit čtvercem papíru na pečení tak, aby rohy papíru přesahovaly výšku formy. Upečený kousek pak snadno vyjmete.
Diskuze k článku