Jak udělat marmeládu z růžových lístků | recept
Marmeláda z růžových lístků | recept. Před mnoha lety jsem si z dovolené z Bulharska přivezla zavařeninu z růžových lístků. Marmeláda měla krásnou barvu a vůni čerstvě rozkvetlých růží. Někomu se zdála příliš voňavá, ale byla vynikající do dortů, drobného pečiva a i ke slazení čaje. Bulhaři marmeládu dělají z okvětních plátků růže damascénské, kterou pěstovali na výrobu růžového oleje. Stejně voňavou si podle tohoto návodu můžete udělat i z běžně dostupných růží ze zahrádky.
Co je potřeba
- okvětní plátky růže, nejlépe červené
- krupicový cukr
- pektin nebo pektinový přípravek
- voda
- citronová šťáva nebo kyselina citronová
- jahody
Nasbíráme si okvětní plátky růží. Nebojte se, všechny růže mají jedlé květy. Na marmeládu se hodí růže, jež silně voní, např. růže stolistá (viz úvodní foto). Tyto keřové růže bohatě kvetou, mají různé barvy a silnou vůni. Nasbírat můžeme i růži svraskalou, růži šípkovou i voňavé květy světlých barev. Aby zavařenina ze světlých růží hezky vypadala, přidá se do ní část jahod nebo tmavých třešní či borůvek.
Asi 2 l okvětních plátků růže (nádobu o objemu 2 l naplníme, lístky nemačkáme, necháme načechrané) zalijte 0,5 l vody. Čím více plátků a méně vody, tím je zavařenina voňavější. Zalité lístky povařte 3 minuty a nechte stát do druhého dne. Druhý den přidejte 2 celé citrony pokrájené na kousky a vařte asi 20 minut. Pak přeceďte přes síto, důkladně vyždímejte a přidejte 300 g cukru s práškovým pektinem nebo želírovací přípravek podle návodu. Přiveďte do varu, vařte 8 minut a před koncem vaření přidejte lžičku kyseliny citronové.
Jestliže marmeládu vaříte ze světlých růží, přidejte do vody, ve které jste vařili růže, jahody pokrájené na plátky. Přiveďte je do varu a po 5 minutách přidejte pektin a pokračujte jako v předešlém bodě.
Pokud máte odvahu vyzkoušet džem jako z Bulharska, okvětní plátky pokrájejte na menší kusy, zalijte vodou, povařte 3 minuty a nechte stát do druhého dne. Druhý den pokračujete stejně jako v předešlých bodech, pouze nebudete okvětní plátky odstraňovat, ale necháte je ve výrobku. Takto připravený džem je hodně hustý a má intenzivní růžovou chuť a vůni. Plátky jsou trochu tvrdší, ale uležením změknou.
Diskuze k článku