Jak uvařit rebarborový džem se zázvorem a malinami | recept
Rebarborový džem se zázvorem a malinami | recept. Rebarbora neboli reveň je velmi stará kulturní rostlina. První zmínky o ní pocházejí z Číny 2700 let před naším letopočtem. Rebarbora se sklízí časně na jaře, čím blíže k létu, tím více stoupá v rostlině obsah kyseliny šťavelové a reveň se nedoporučuje konzumovat. Pro kuchyňské použití se sklízejí řapíky. Rebarbora je zelenina, ale zpracovává se jako ovoce na koláče, knedlíky, zavařeniny. Velmi chutný džem je z malin nebo jahod a rebarbory. Bohužel, v našich podmínkách nedozrávají jahody v době sklizně reveně. Doporučuji si reveň předvařit do mrazničky.
Co je potřeba
- 500 g rebarbory
- 50 g zázvoru
- 500 g jahod, malin nebo jejich směsi
- 1 citron i s kůrou
- 1000 g cukru
- pektin nebo želírovací přípravek
Zatímco rebarbora odpočívá, připravíme si další suroviny. Zázvor oloupeme a pokrájíme na droboučké kostičky. Z jahod odstraníme kališní lístky a nakrájíme je na plátky. Maliny prolisujeme a zbavíme zrníček přes velmi jemné síto. Jestliže maliny přidáváme v menším množství, zrníčka neodstraňujeme, v hotovém výrobku se ztratí. Citron rozkrojíme na polovinu, vymačkáme šťávu a obě poloviny vymačkaného citronu přidáme k rebarboře.
Na mírném ohni rozvaříme reveň s citronem. Nádobu necháme přikrytou poklicí. Celé to bude trvat asi 6 minut. (Takto připravenou směs si můžeme zamrazit pro pozdější využití.) K vzniklé kaši přidáme jahody a maliny, přivedeme do varu a přidáme pektin, nebo želírovací přípravek promíchaný s trochou cukru. Povaříme 1 minutu.
Přidáme zbývající množství cukru, důkladně promícháme a od doby, kdy se směs začne znovu vařit, vaříme ještě 5-7 minut. Po celou dobu občas mícháme, aby se džem nepřipálil. Po uplynutí doby varu džem odstavíme, necháme asi 5 minut stát a pak plníme do sterilizovaných sklenic. Uzavřené sklenice otočíme na 10 minut dnem vzhůru, nezavařujeme, nekazí se.
Tipy
Pro snadnější přípravu můžete použít hotový želírovací cukr. Pak postupujte podle návodu na obalu.
Varování
- Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
- Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
- Zdraví lidé rebarboru doplní výrobkem s obsahem vápníku, např. mlékem, tvarohem.
- Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
- Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Diskuze k článku