Jak upéct hrnkový švestkový koláč s tvarohem a celozrnnou drobenkou | recept
Jak upéct hrnkový švestkový koláč s tvarohem a celozrnnou drobenkou | recept. Švestkové koláče jsou u nás doma vítané v jakékoli podobě. Pokud potřebuji upéct moučník co nejrychleji, tak sáhnu po tomto receptu. Je snadný, rychlý a přitom výborný a lze ho i snadno obměňovat. Můžete použít jiné ovoce či přidat do drobenky trochu mletých ořechů. Základem receptu je variace na piškotové těsto, následuje vrstva tvarohu, ovoce a nakonec drobenka. V této variantě receptu jsou použité švestky a drobenka je připravena z celozrnné mouky, která jí dodá jemně ořechovou příchuť.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 hrnky švestek
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru
- ¼ hrnku oleje
- ½ kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 hrnek vody
Na tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu (odtučněného nebo polotučného)
- vejce (nemusí být)
- 2 lžíce cukru
- 1–2 lžíce mléka (nemusí být)
Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
Nejprve si připravíme piškotové těsto. Do hlubší mísy nasypeme cukr a rozklepneme opatrně obě vejce, ty pak ušleháme do pěny, následně přilijeme olej a po částech zapracujeme prosátou polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto zředíme opatrně vodou a rozetřeme jej na plech vyložený papírem na pečení. Následně si přichystáme tvarohovou náplň. Tvaroh vyklopíme do mísy, smícháme s cukrem, případně s vejcem a prošleháme metličkou. Pokud by se nám zdálo, že je nádivka příliš hustá, tak ji můžeme rozředit trochou mléka. Následně pak nádivku rozdělíme ve vrstvě na těsto.
V dalším kroku odpeckujeme všechny švestky, propereme a nakrájíme je na osminy (počítáno z celé švestky). Celý povrch těsta švestkami hustě obložíme (viz ilustrační fotografie).
Nakonec si připravíme drobenku. Všechny suroviny na drobenku nandáme do mísy a hněteme prsty, dokud nedocílíme požadované konzistence. Vzniklou drobenkou posypeme koláč a vložíme ho do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dozlatova, trvá to asi 20 minut.
Diskuze k článku