Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct hrnkový švestkový koláč s tvarohem a celozrnnou drobenkou | recept

Jak upéct hrnkový švestkový koláč s tvarohem a celozrnnou drobenkou | recept

Jak upéct hrnkový švestkový koláč s tvarohem a celozrnnou drobenkou | recept. Švestkové koláče jsou u nás doma vítané v jakékoli podobě. Pokud potřebuji upéct moučník co nejrychleji, tak sáhnu po tomto receptu. Je snadný, rychlý a přitom výborný a lze ho i snadno obměňovat. Můžete použít jiné ovoce či přidat do drobenky trochu mletých ořechů. Základem receptu je variace na piškotové těsto, následuje vrstva tvarohu, ovoce a nakonec drobenka. V této variantě receptu jsou použité švestky a drobenka je připravena z celozrnné mouky, která jí dodá jemně ořechovou příchuť.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky švestek
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru
  • ¼ hrnku oleje
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 hrnek vody

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g tvarohu (odtučněného nebo polotučného)
  • vejce (nemusí být)
  • 2 lžíce cukru
  • 1–2 lžíce mléka (nemusí být)

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
1

Nejprve si připravíme piškotové těsto. Do hlubší mísy nasypeme cukr a rozklepneme opatrně obě vejce, ty pak ušleháme do pěny, následně přilijeme olej a po částech zapracujeme prosátou polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto zředíme opatrně vodou a rozetřeme jej na plech vyložený papírem na pečení. Následně si přichystáme tvarohovou náplň. Tvaroh vyklopíme do mísy, smícháme s cukrem, případně s vejcem a prošleháme metličkou. Pokud by se nám zdálo, že je nádivka příliš hustá, tak ji můžeme rozředit trochou mléka. Následně pak nádivku rozdělíme ve vrstvě na těsto.

2

V dalším kroku odpeckujeme všechny švestky, propereme a nakrájíme je na osminy (počítáno z celé švestky). Celý povrch těsta švestkami hustě obložíme (viz ilustrační fotografie).

3

Nakonec si připravíme drobenku. Všechny suroviny na drobenku nandáme do mísy a hněteme prsty, dokud nedocílíme požadované konzistence. Vzniklou drobenkou posypeme koláč a vložíme ho do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dozlatova, trvá to asi 20 minut.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.